vineri, 29 martie, 2024

Care sunt cele 5 surse de proteina vegetala

Distribuie:

Publicat:

Corpul uman nu ar putea functiona la capacitate optima fara o baza alimentara alcatuita din proteine de origine animala (carne, lapte, oua), indica unele cercetari, altele au adus dovezi ce sustin dezavantajele consumului de proteine animale pentru organism, in special atunci cand vine vorba despre consumul de carne rosie.

Un studiu efectuat de cercetatorii belgieni in randul a 3.000 de adulti arata ca persoanele care obisnuiesc sa consume mai multe proteine vegetale au un index al masei corporale mai scazut si o circumferinta mai mica a taliei,scrie rodalesorganiclife.com.

Surse de proteine de origine vegetala pe care le putem include in alimentatia noastra pentru a avea o dieta echilibrata:

Soia verde

Cu un continut de 28 de grame de proteine, o singura ceasca de soia verde are aceeasi cantitate de proteine precum o friptura de 85 de grame. De asemenea, boabele de soia au de trei ori mai multe proteine decat branza tofu si laptele de soia, asa incat este recomandat sa cautam modalitati de preparare a acestor alimente inlocuind consumul de produse procesate pe baza de soia.

Quinoa

Cerealele din America de Sud au devenit din ce in ce mai populare in ultima vreme, acest fapt fiind datorat in special continutului ridicat de proteine. Impreuna cu soia, quinoa este una dintre cele mai bogate surse complete de proteine de origine vegetala, ce contin cei noua aminoacizi esentiali ce nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta alimentara. In plus, quinoa contine fibre de cereale, esentiale unei diete echilibrate.

Legumele verzi

Desi sunt mai putin bogate in proteine decat fasolea, legumele crude nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra alimentara. Spanacul, sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles contin aproximativ cinci grame de proteine la o cana de legume fierte.
 
Ciupercile

O portie de ciuperci adauga trei grame de proteine la orice fel de mancare in reteta caruia sunt adaugate si, de aceea, ciupercile sunt un bun inlocuitor al proteinelor de origine animala in orice dieta vegetala.

Alunele

Toate tipurile de seminte au un continut ridicat de proteine, insa alunele sunt cele mai gustoase, fiind si cea mai bogata sursa de proteina vegetala. In plus, acestea pot fi consumate ca gustare intre mese, un pumn de alune aducand organismului un aport de proteine echivalent cu cel al unei portii de peste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img