vineri, 19 aprilie, 2024

Carii la copiii mici – cum se trateaza? Ce sunt plomblele colorate? Raspunde dr. Dima Cosmin

Distribuie:

Publicat:

Una dintre lecţiile cele mai utile pe care părinţii trebuie să le dea copiilor este lecţia igienii. Spălatul pe dinţi începe de la primul dinte, iar prin joacă copiii învaţă să cureţe dinţii. Am stat de vorbă cu dr. Dima Cosmin  DMD, PhD, Certified Implantologist despre prevenţia cariilor şi plombe la copiii mici.

CSÎD: La ce vârstă se face primul consult stomatologic?

Dr. Dima Cosmin: În mod normal, primul control stomatologic se face începând cu vârsta de 4 ani. Într-un consult stomatologic complet este nevoie şi de o radiografie. Nu se recomandă expunerile radiologice copiiilor sub 4 ani. O radiografie panoramică (la nivelul tuturor dinţilor) poate oferi informaţii referitoare la posibile anodontii (lipsa mugurilor dentari ai dinţilor definitivi), care altfel nu pot fi diagnosticate şi care, dacă există, trebuie luate în seamă la modul cel mai serios.
În cazul în care părinţii observă pete albe creţoase, maro sau probleme în erupţia dinţilor copiilor, este necesar un consult stomatologic mai devreme de vârsta de 4 ani.

Cariile la copii – prevenţie şi tratament

CSÎD: Ce soluţii sunt pentru cariile la copii?
Dr. Dima Cosmin: Soluţia cea mai bună este prevenţia, prin periajul corect făcut. Aici părintele are un rol foarte important în a ajuta şi urmări copilul pe parcursul periajului dentar. Puterea exemplului funcţionează cel mai bine la cei mici, care, văzând părintele cum îşi îngrijeşte dinţii cu rigurozitate, va avea tendinţa să copieze acest comportament sănătos. Se recomandă verificarea de către părinte a efectului periajului făcut de cel mic, întrucât de multe ori aceştia nu se igienizează corect.
Totuşi, dacă ajunge copilul în stadiul în care apar leziuni carioase, trebuie să ne prezentăm la un consult stomatologic. Medicul analizează cu atenţie fiecare dinte şi dacă observă o carie, se tratează pţrin curăţarea ei cu o freză adaptată mărimii cavităţii carioase şi refacerea dintelui cu ajutorul materialelor compozite de ultimă generatie, materiale ce prezintă o adeziune excelentă şi o închidere marginală foarte bună, făcându-le atât rezistente cât şi estetice pentru o perioadă lungă de timp.

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img