vineri, 29 martie, 2024

Cariile dentare sunt molipsitoare. Se pot transmite chiar si printr-un sarut!

Distribuie:

Publicat:

Știi din copilărie sau poate ai aflat mai târziu că rujeola, varicela sunt boli molipsitoare, dar nu te-ai gândit poate niciodată că și cariile dentare sunt contagioase. Ei bine, chiar așa stau lucrurile!

Caria dentară este o boală infecțioasă caracterizată prin dizolvarea progresivă a țesuturilor dure ale dinților, ca urmare a producției de metaboliți ai acidului coroziv de către unele bacterii care populează cavitatea bucală.

Ceea ce produce caria dentară sunt grupe specific de microbi. Parte dintre ei se află natural în gura fiecăruia dintre noi într-un echilibru prestabilit. Dar acest echilibru se poate modifica oricând. Altă parte dintre acești microbi sunt patogeni periculoși și pot trece prin salivă de la o persoană la alta. Chiar de la un dinte la altul, adaugă dr. Lorelei Nassar, medic implantolog.

Există un mediu favorabil? Da, se pare că există! Pentru ca microorganismele să prindă rădăcini, trebuie să găsească un mediu favorabil. În special, smalțul trebuie să fie ușor erodat, proces favorizat de aportul de zaharuri. Acesta provoacă aciditate în gură și afectează stratul cel mai superficial al dinților.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img