vineri, 29 martie, 2024

Carmen Dan da de pamant cu DGA, condusa de chestorul Catalin Ionita: ‘Nu cred ca am terminat cu coruptia din minister’

Distribuie:

Publicat:

Ministrul de Interne Carmen Dan a criticat vineri, la bilanţul MAI pe 2018, Direcţia Generală Anticorupţie din MAI, condusă de chestorul Cătălin Ioniţă, afirmând că aceasta s-a concentrat pe alte zone decât MAI şi a anunțat intenţia de a modifica legislaţia, astfel încât activitatea DGA să fie readusă la zona de competenţă pentru care a fost înfiinţată. De asemenea, Carmen Dan a făcut referire şi la cercetările disciplinare din minister şi la cei care încearcă să le evite "prin tot felul de tertipuri care pot indica inclusiv o rea-credinţă, cum ar fi concediile medicale", anunţându-i pe " bolnavii închipuiţi" că a pregătit un set de măsuri pentru a rezolva şi această problemă.

"Un alt subiect, care prezintă deja un anumit interes public, este că în perioada viitoare vor exista anumite modificări organizatorice la nivelul DGA. 
Activitatea DGA are două componente principale – prevenirea corupţiei şi combaterea acesteia. Consider că trebuie să existe un echilibru între aceste componente. Susţinem prevenţia atunci când demonstrăm că avem capacitatea să combatem", a  spus ministrul, potrivit news.ro.

Carmen Dan a precizat că a cerut recent directorului general al Direcţiei Generale Anticoruipţie o proiecţie asupra viitorului cadru organizatoric pornind de la 2 constatări pe care ea le-a avut faţă de activitatea direcţiei de anul trecut.

"Prima priveşte faptul că activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât MAI. Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupţia din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieţii sociale (în învăţământ, în sănătate sau în administraţie). A doua observaţie priveşte zona operativă, iar cifrele sunt relevante: în 2018 DGA a efectuat cercetări cu privire la aproape 1.500 de suspecţi, din care numai 174 sunt angajaţi ai MAI. Adică puţin peste 10%. Restul de 90% din activităţi înseamnă că priveşte alte domenii, pe bază de delegare de la Parchet", a subliniat ministrul.

Ea a amintit că această unitate s-a înfiinţat, în primul rând, pentru a gestiona problemele din MAI şi că, atât timp cât în minister mai există probleme de integritate, nu poate fi ignorat  sensul pentru care s-a înfiinţat această structură. 

"Vă anunţ sincer că mă gândesc să intervin legislativ pentru a readuce activitatea DGA la zona de competenţă pentru care a fost înfiinţată această unitate.
MAI are nevoie de o astfel de structură de integritate şi nu de un alt Parchet!", a precizat Carmen Dan.

Ea s-a referit şi la cazurile de indisciplină din MAI şi de cercetările care le vizează, remarcând că unii dintre cei implicaţi încearcă să tergiverseze recurgând la concedii medicale, dând ca exemplu cazul şefului direcţiei de Poliţie Rutieră şi cazul lui Marius Voicu cercetat, în urma scandalului poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiuni sexuale.

"Solicit în continuare tuturor angajaţilor MAI să fie fermi şi echidistanţi în aplicarea legii, dar şi să îşi asume cu demnitate şi responsabilitate orice consecinţă a acţiunilor lor",a  spus ministrul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img