joi, 28 martie, 2024

Casa Batlló, unul dintre edificiile emblematice din Barcelona, a fost inchisa dupa ‘acte de vandalism’ ale unor lucratori subcontractati

Distribuie:

Publicat:

 

Casa Batlló, unul dintre edificiile emblematice din Barcelona, proiectată de arhitectul Antoni Gaudí, a fost închisă pe termen nedeterminat, începând de joi, din cauza tensiunilor provocate de lucrători subcontractaţi, care sunt acuzaţi de „acte de vandalism”, relatează El Pais, potrivit news.ro.

Surse de la Casa Batlló de Gaudí au spus: „Închidem pe o perioadă nedeterminată, începând cu 29 octombrie, din cauza escaladării tensiunii provocate de anumiţi lucrători grevişti de la firma subcontractată Staffpremium şi de militanţii şi simpatizanţii sindicatului care au declarat greva, pentru a-i proteja de acte de vandalism pe angajaţii, vizitatorii şi edificiul nostru emblematic”.

Măsura a fost luată la o zi după ce o altă clădire importantă din Barcelona, Casa de les Punxes, a anunţat că nu îşi va deschide porţile, „pentru moment”, din cauza numărului foarte scăzut de turişti în oraş.

Unii dintre angajaţii acestei firme au început să demonstreze, convocaţi de Sindicatul Solidaritate şi Unitate a Muncitorilor (SUT), la porţile edificiului pe 8 octombrie cerând îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi organizând diverse acţiuni de protest.

„Din primul moment, Casa Batlló s-a confruntat cu ameninţări, calomnii şi agresiuni constante la adresa angajaţilor, vizitatorilor şi a patrimoniului mondial”, au mai spus sursele.

Pe 24 octombrie, „un grup de manifestanţi mascaţi au aruncat cu pietre asupra edificiului, distrugând o parte din vitraliile originale din 1906, provocând daune ireparabile”. În paralel, alţi manifestanţi, cu făclii şi petarde, au dat foc în faţa clădirii, au distrus mobilierul stradal şi au agresat vizitatorii.

După acest anunţ, sindicatul SUT a negat, într-un comunicat, acuzaţiile şi a precizat că totul este „un montaj ieftin al Casei Batlló pentru a scăpa de lucrători”. Potrivit organizaţiei, cei care au aruncat cu pietre, petarde şi trasoare nu au făcut parte din pichet.

În Casa Batlló lucrează, potrivit unor surse apropiate proprietarilor, familia Bernat, 35 de persoane cu contracte nedeterminate de muncă, iar înainte de izbucnirea pandemiei, între 40 şi 60 de lucrători subcontractaţi de Staffpremium. Numărul acestora din urmă a fost redus la 10 – 20, în funcţie de zile.

Aceşti lucrători acompaniază persoanele care vizitează interiorul clădirii. „Nu toţi lucrătorii de la Staffpremium au intrat în grevă. Unii, sub ameninţări, au continuat să muncească”, a explicat Casa Batlló, subliniind că problemele lor sunt cu firma care i-a angajat, nu cu edificiul.

Casa Batlló a fost redeschisă vizitatorilor pe 1 iulie, după mai multe luni în care activitatea a fost suspendată din cauza pandemiei.

„Am luat toate măsurile necesare, multe dintre ele inovatoare, pentru a face vizita sigură”.

Potrivit lui Gary Gautier, directorul Casei Batlló, măsura recentă de a închide a fost luată „pentru că nu putem garanta securitatea pe spaţiul public, a vizitatorilor şi a patrimoniului nostru, în ciuda faptului că am angajat personal de pază pentru protecţia lui”.

„Închidem pentru a proteja un edificiu care, dincolo de a fi o afacere, este patrimoniu al umanităţii”, a adăugat el.

De cealaltă parte, SUT explică pe site-ul propriu motivele grevei: firma Staffpremium realizează contracte temporare frauduloase şi concediază lucrători după trei ani fără să justifice vechimea; cei concediaţi nu îşi primesc salariile corespunzătoare. În plus, lucrătorii primesc lunar doar o mască sanitară şi sunt obligaţi să lucreze cu publicul fără păstrarea distanţei fizice, în spaţii închise, lucru pe care Casa Batlló îl neagă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img