vineri, 29 martie, 2024

CASA ESME ARE NEVOIE DE AJUTORUL NOSTRU!

Distribuie:

Publicat:

În luna noiembrie a anului 2016 Asociaţia Myosotis România a celebrat 20 de ani de activitate neîntreruptă în oraşul nostru. A fost momentul în care conducerea asociaţiei a făcut cunoscut comunităţii locale conţinutul Planului Strategic al asociației pentru următorii 5 ani şi a demarat o serie de activităţi de strângere de fonduri şi de sensibilizare a populaţiei vis-a-vis de nevoile comunității bârlădene.

De foarte mulţi ani bârlădenii asociază activitatea proiectelor Myosotis cu lucrul în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi. În actualul context socio-economic în care cu greu se găsesc resurse suficiente pentru a oferi răspuns nevoilor populaţiei de pe segmentele vulnerabile în general şi ale persoanelor cu dizabilităţi, în special, Asociaţia Myosotis România susţine neîntrerupt, încă din anul 1999, proiecte care se adresează copiilor cu dizabilităţi şi familiilor acestora.

Centrul de Zi pentru copii cu dizabilităţi „Casa Esme” este proiectul prin care Asociaţia Myosotis răspunde nevoilor copiilor cu dizabilităţi din oraşul nostru. De-a lungul timpului un număr de peste 200 de copii cu dizabilități au beneficiat de serviciile centrului de zi. În acest moment 55 de copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 11 ani se bucură de expertiza şi abilităţile profesionale ale angajaţilor de la Casa Esme, în timp ce alţi 28 de copii se află pe o listă de aşteptare care este în continuă creştere.

Presa locală a fost în repetate rânduri curioasă să afle cum sunt susţinute financiar aceste servicii oferite gratuit, iar conducerea Asociaţiei Myosotis România a făcut cunoscut faptul că pentru Casa Esme există două surse principale de finanţare: fondurile donate periodic de Myosotis Trust (asociaţie din Marea Britanie) şi subvenţia primită de la bugetul de stat în baza legii 34/1998, prin Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice. Pentru accesarea acestei subvenţii, echipa managerială a Asociaţiei Myosotis România realizează consecvent eforturi considerabile. Încă din 2009, anual, asociaţia întocmeşte un dosar pe care îl depune la MMFPSPV. Demn de menţionat este faptul că au dreptul să depună astfel de cereri doar asociaţiile care îndeplinesc toate criteriile legale, în acord cu standardele minime obligatorii de funcţionare a serviciilor sociale. Aplicaţia este evaluată de reprezentaţi ai ministerului; rezultatul evaluării este făcut public la final de an, pentru anul următor.

Din anul 2010 Casa Esme a beneficiat neîntrerupt de această subvenţie, fapt care vorbeşte nu doar despre calitatea serviciilor livrate aici, ci şi despre capacitatea asociaţiei de a răspunde unor cerinţe tot mai descurajante, atât de incomode, încât, în timp, multe asociaţii au renunţat la această subvenţie.

În tot acest timp centrul de zi s-a dezvoltat, numărul beneficiarilor s-a dublat, s-au diversificat tipurile de servicii oferite şi a crescut semnificativ competenţele echipei multidisciplinare de a realiza planuri de intervenţie articulate la nevoile reale, individuale ale fiecărui copil beneficiar. Sprijinul primit de la stat prin această subvenţie a permis conducerii Myosotis să menţină la Casa Esme un climat organizaţional optim formării unei echipe de specialişti stabile, mature şi capabilă să răspundă cu profesionalism nevoilor copiilor cu dizabilităţi.

„An de an, lună de lună, ne angajăm la această muncă suplimentară pentru că serviciul nostru depinde semnificativ de subvenţia primită de la stat; în contextul în care fondurile care vin dinspre Marea Britanie sunt în continuă scădere, am ajuns, treptat, la situaţia în care banii primiţi de la Ministerul Muncii acoperă 56% din cheltuielile pe care le presupune existenţa centrului de zi. Fără aceşti bani nu am putea funcţiona sau, dacă am mai funcţiona, calitatea serviciilor pe care le-am oferi ar scădea dramatic. Problema reducerii cheltuielilor nu se rezolvă reducând numărul copiilor benefciari” a declarat coordonatorul centrului de zi.

Anul 2016 s-a încheiat cu o veste bună: MMFPSPV publică Asociaţia Myosotis România în lista asociaţiilor şi fundaţiilor din ţară pentru care comisia de evaluare a propus acordarea de subvenţie de la bugetul de stat pe anul 2017; valoarea subvenției aprobată a fost de 84.000 lei, adică 7.000 lei lunar. Totuşi, în contextul în care la începutul lunii ianuarie 2017, Guvernul României nu aprobase încă Legea bugetului de stat pentru anul 2017 si bugetul existent nu poate acoperi în întregime suma totală aprobată pentru toate serviciile sociale care au solicitat subvenție în baza legii 34/1998, Asociaţia Myosotis România nu va beneficia de subvenţia pentru luna ianuarie, existând ameninţarea reală ca Centrul de Zi „Casa Esme” să nu beneficieze de această subvenţie pe durata întregului an.

„Suntem profund dezamăgiţi şi nemulţumiţi de această situaţie pentru că ne uităm la efectele imediate pe care le are asupra activităţii noastre, asupra copiilor cu dizabilităţi din Bîrlad şi a specialiştilor angajaţi ai asociaţiei. Tocmai am aflat că luna aceasta suntem într-un deficit financiar de 7.000 lei; e o sumă pe care, cu ajutorul resurselor noastre interne, ne este imposibil să o acoperim, mai ales într-un timp atât de scurt! Este vorba despre 56% din cheltuielile totale lunare pe care le impune funcţionarea acestui serviciu.

Este un moment important pentru noi, moment în care ne uităm spre comunitate, spre conducerea locală administrativă în speranţa că de aici va veni sprijinul financiar de care avem nevoie pentru a evita suspendarea activității la Casa Esme. Suntem în punctul în care ne vedem nevoiţi să împărţim cu cei din comunitatea locală responsabilitatea siguranței financiare, acum şi în viitor, a Centrului de Zi pentru copii cu dizabilităţi „Casa Esme”. Este un serviciu social necesar bârlădenilor – această afirmaţie poate fi demonstrată fără echivoc. Practic, fără sprijinul local, ne găsim în situaţia de a închide centrul de zi. Suntem dispuşi să facem orice efort pentru a schimba această situaţie, pentru a reduce la minim impactul creat de acest deficit financiar asupra copiilor cu dizabilități, asupra părinților acestor copii și asupra echipei de specialiști a Casei Esme și speram că nu suntem singuri în acest demers de a menține Casa Esme deschisă pentru copiii cu dizabilități din orașul nostru.

Reacţiile părinţilor copiilor cu care lucrăm privind lipsa finanţării de la bugetul de stat mi-au fost aduse în atenţie. Ei s-au oferit să sprijine financiar Casa Esme, în limita resurselor de care dispune fiecare. Le cunoaştem situaţia financiară şi ştiu că acest lucru nu ar fi posibil.  Îi admir pentru această iniţiativă, dar conştientizez rapid că nu acesta este modul în care Casa Esme trebuie să funcţioneze” – a declarat Mihai Popa, directorul Asociaţiei Myosotis România.

Înfiinţat în anul 2005, cu finanţare exclusiv britanică, Centrul de Zi pentru copii cu dizabilităţi „Casa Esme” este primul serviciu social privat din judeţ care oferă gratuit activităţi de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi. Deşi au trecut mai bine de 10 ani de la acest moment, Casa Esme a rămas singurul proiect de acest fel din judeţul nostru. Calitatea serviciilor oferite aici este bine cunoscută pe plan local, iar familiile care au beneficiat şi beneficiază de acest proiect sunt oricând bucuroase să vorbească despre schimbarea pe care echipa de specialişi de la Casa Esme a adus-o în viaţa copiilor lor.

„Pentru copilul meu Casa Esme a fost şansa lui la o viaţă normală. Când l-am adus aici avea 4 ani, dar un nivel de dezvoltare pe care cu indulgenţă îl atribuiai unui copil de 2 ani. Acum are 7 ani, este integrat în învăţământul de masă şi pentru necunoscători trece drept un copil cu dezvoltare normală. S-a întâmplat aceasta nu pentru că copilul meu este unul excepţional, ci pentru că specialiştii de la Casa Esme au un mod excepţional de a înţelege cum să-şi facă meseria. Refuz să mă gândesc la faptul că nu va mai exista Casa Esme. În Bârlad sunt mulţi copii care au nevoie de şansa pe care a avut-o copilul meu!” – este observaţia unuia dintre părinţii copiilor care beneficiază de serviciile centrului de zi „Casa Esme”. Cristina Radulescu

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img