sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cat de des ar trebui spalata lenjeria de pat?

Distribuie:

Publicat:

Ne petrecem mai mult de o treime din viata in pat, dar putini dintre noi stiu cu adevarat cat de periculoase pot deveni fata de perna sau cearsaful, daca nu le spalam suficient de des.

Potrivit specialistului in microbiologie de la Universitatea din New York, Philip Tierno, citat de Business Insider, organismele microscopice din lenjeria de pat ne pot imbolnavi. Pentru a evita acest lucru, expertul recomanda spalarea lenjeriei de pat o data pe saptamana.

Oamenii produc in mod natural 83 de litri de transpiratie in pat in fiecare an. Cand afara este caldura si umezeala, lenjeria de pat se transforma intr-o adevarata gradina zoologica pentru bacterii si ciuperci microscopice. Conform unui studiu recent, pernele umplute cu pene sau cu material sintetic, vechi de 1,5 pana la 20 de ani (are cineva perne vechi de doua decenii?!) pot contine intre patru si 17 specii diferite de ciuperci invizibile cu ochiul liber.

Lenjeria de pat in care dormim nu contine doar bacterii de pe corpul nostru, ci si din aer, de la resturi microscopice de pe pielea animalelor, polen, praf, scame si chiar microparticule din fecalele animalelor, invizibile cu ochiul liber, care intra pe geam fara sa le putem observa. La toate astea se adauga si solutiile chimice cu care e tratata lenjeria de pat in fabrica.

Bacteriile si ciupercile din pat pot provoca o serie de reactii alergice chiar si persoanelor care nu sufera in mod normal de alergii: de la stranut si curgerea nasului, pana la iritatie in gat. Iar in cazul celor care sufera de astm sau prezinta in mod obisnuit o alergie, efectele pot fi resimtite mai agresiv.

sursa: rfi.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img