joi, 18 aprilie, 2024

Cat de eficient este vinul fiert, in viroze

Distribuie:

Publicat:

Mostenit din batrani, este considerat un leac vechi pentru raceala, frisoane sau gripa. intr-adevar, vinul fiert are o serie de efecte imediate: ridica temperatura corpului, ne face sa transpiram, sa respiram mai usor si astfel boala pare mai usor de suportat. in opinia populara, este un remediu simplu, placut si confirmat ca eficient de cateva secole.Medicii spun insa ca mitul vinului fiert contra virozelor ramane doar de domeniul fantasticului.Daca organismul este atacat de virus, atunci nu te poate trata niciun leac babesc. Sa nu uitam ca in compozitie este si alcool, care automat, va obosi organismul. 
Explicatia este simpla: Vinul fiert da o senzatie de caldura pe termen scurt, datorita vasodilatatiei care se manifesta aproape instantaneu. insa dupa asta, se manifesta fenomenul invers, de racire. Mai mult, alcoolul scade rezistenta organismului si, in loc sa ne ajute sa depasim boala, ne expune infectiilor.

Dincolo de teoria medicala insa, ramane experienta generatiilor mai in varsta si adevarul general acceptat (chiar si de medici!) ca vinul fiert contribuie la fortificarea organismului. Ceea ce-l face utilizabil atunci cand suntem raciti, dar nu avem simptome de gripa, cum ar fi ochi rosii, slabiciune si dureri de cap. Vinul fiert este eficient atunci cand e consumat in cantitati mici si cand organismul este sanatos: Nu mai mult de o cana pe zi, seara, la culcare.

Vinul este numit fiert, dar el nu se da in clocot. In realitate, se aduce pana aproape de fierbere, cel mai corect ar fi sa il numim vin incalzit. Multi oameni nu-l stiu a pregati cum se cade, iar vinul nu mai este asa benefic. Prin fierbere se pierde nu doar alcoolul, ci si aroma. Astfel, se distrug toate vitaminele. Cand aproape incepe sa clocoteasca, adaugam zaharul dupa gust. Un alt secret este sa nu folosim foarte multe condimente, caci vinul va avea un gust greu. Pentru obtinerea unui vin fiert bun, in afara de zahar, nu se folosesc mai mult de trei arome diferite. Combinatiile cele mai placute si mai des utilizate sunt: vin, zahar, plus scortisoara, cuisoare si coaja de portocala; vin, zahar, plus scortisoara si mar; vin, zahar, apoi scortisoara, piper si cuisoare. Orice varianta ati alege pentru a fierbe vinul, nu uitati totusi de recomandarea medicului ca aceasta bautura trebuie folosita moderat, iar atunci cand ne-am imbolnavit de-a binelea, doar doctorul ne poate recomanda ce si cum sa consumam.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img