joi, 25 aprilie, 2024

Cat de folositoare sunt suplimentele cu vitamine

Distribuie:

Publicat:

Dupa ce au trecut în revista 67 studii, implicând peste 230.000 de barbati si femei, expertii danezi au ajuns la concluzia ca nu exista nici o dovada convingatoare ca administrarea de suplimente alimentare ale vitaminelor antioxidante A, C si E, ne-ar face mai sanatosi.

Alarmanta descoperire îi va soca, de buna seama, mai ales pe europeni si nord-americani, care cheltuie anual circa 3 miliarde de dolari pe suplimente alimentare! „Nu doar ca betacarotenul, vitamina A si vitamina E nu prelungesc viata, dar ele par sa predispuna la o crestere a mortalitatii. Singurele suplimente alimentare care s-a dovedit ca nu au efecte nocive sunt cele pe baza de vitamina C”, se arata în concluzia raportului întocmit de specialistii de la Spitalul Universitar din Copenhaga.

 Antioxidantii sunt folositi de organism ca protectie împotriva radicalilor liberi, acele molecule produse în cadrul metabolismului. Acestia din urma pot dauna daca se dezvolta într-un ritm necontrolat, ca urmare a unor boli, expunerii sporite la toxine sau a îmbatrânirii. Pâna acum se credea ca antioxidantii produsi artificial (deci nu sub forma de legume si fructe proaspete) ar fi benefici sanatatii, întrucât ar neutraliza radicalii liberi si milioane de oameni de pe planeta consuma asemenea produse drept „asigurare de sanatate”.

 „Rezultatele studiilor analizate de noi demonstreaza fara echivoc ca la oamenii care iau fara noima suplimente alimentare cu antioxidanti cresc riscurile îmbolnavirilor si mortalitatea este mai ridicata. Folosirea antioxidantilor nu trebuie sa se faca fara o recomandare din partea medicilor, recomandare venita dupa investigatii de specialitate, care sa demonstreze ca pacientul are într-adevar nevoie de asemenea suplimente.

Si chiar si în acest caz, este de preferat ca necesarul de antioxidanti sa fie preluat din alimentatia naturala, consumând mai multe legume si fructe, decât din produse de sinteza”, este de parere dr. Goran Bjelakovici de la Spitalul Universitar din Copenhaga.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img