joi, 25 aprilie, 2024

Cat de mult ajuta ibuprofenul la raceala sau gripa

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Southampton, arata ca ibuprofenul sau combinatie de ibuprofen si paracetamol nu aduce niciun beneficiu pacientilor care se confrunta cu infectii ale tractului respirator (cunoscute si sub denumirea deraceli sau dureri in gat).

In plus, inhalatiile cu abur, care reprezinta si ele o metoda des intalnita de tratarea a infectiilor tractului respirator, nu au prezentat vreun efect clar asupra pacientilor. in plus, 2% dintre pacienti s-au oparit usor in timp ce incercau sa se trateze astfel.

„Cel mai des utilizate remedii pentru tratare in cazul infectiilor tractului respirator sunt paracetamolul, ibuprofenul sau o combinatie a celor doua. Probabil ca medicii nu ar trebui sa sfatuiasca pacientii sa utilizeze inhalarea aburului zilnic, avand in vedere ca aceasta practica nu aduce beneficii simptomatice in cazul infectiilor tractului respirator. in plus, unii dintre pacienti s-ar putea rani. De asemenea, recomandarea ibuprofenului sau a unei combinatii de ibuprofen si paracetamol s-ar putea sa nu fie eficienta. Cu toate acestea, cercetarea noastra a indicat ca ibuprofenul pare sa fie mult mai de ajutor in cazul copiilor si al pacientilor care sufera de infectii pulmonare”, a declarat profesorul Paul Little, coordonatorul studiului.

Cum faci diferenta intre gripa si raceala

De asemenea, cercetarea a indicat ca pacientii aveau mai multe sanse de a reveni in decurs de o luna cu simptome mai puternice sau simptome noi daca ei erau tratati cu ibuprofen sau cu o combinatie de ibuprofen si paracetamol. Mai exact, intre 50% si 70% dintre participantii la studiu carora li s-a prescris ibuprofen sau combinatia de paracetamol si ibuprofen s-au intors la medic cu simptome mai accentuate.

Profesorul Little a recunoscut ca rezultatele au fost surprinzatoare, ele sugerand ca tratamentul ar putea contribui la dezvoltarea bolii. „S-ar putea ca [rezultatele]sa aiba legatura cu faptul ca ibuprofenul este un antiinflamator. Este posibil ca medicamentul sa interfereze cu o parte importanta a raspunsului imunitar si sa duca la prelungirea simptomelor sau la dezvoltarea lor in cazul unora dintre indivizi. Desi trebuie sa fim atenti, din moment ce descoperirea este surprinzatoare, pentru moment nu i-as sfatui pe majoritatea pacientilor sa foloseasca ibuprofenul pentru a controla simptomele racelii sau ale durerii in gat”, a mai declarat Little.

La studiu au luat parte 899 de pacienti care s-au prezentat la medic cu simptome specifice infectiilor tractului respirator(raceala sau gripa).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img