News Flash:

Cat de periculoase sunt bauturile carbogazoase: Iata cati oameni ucid anual

2 Iulie 2015
1980 Vizualizari | 0 Comentarii
Bauturi carbogazoase
Bauturile carbogazoase si altele din categoria celor dulci provoaca anual circa 184.000 de decese la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat luni in revista americana Circulation.

Aceasta este prima cercetare globala detaliata asupra impactului consumului acestor bauturi avand ca rezultat decesul si invaliditatea determinate de diabet, boli cardiovasculare si cancer, informeaza AFP.

In acest studiu, cercetatorii au stabilit ca 133.000 de decese legate de consumul acestor bauturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45.000 ca rezultat al bolilor cardiovasculare si 6.450 al cancerului.

"Multe tari au un numar mare de decese care rezulta dintr-un singur factor alimentar cunoscut, si anume sucurile si alte bauturi din fructe sau dulci cum ar fi 'ice tea', reducerea drastica a consumului sau eliminarea lor trebuind sa fie o prioritate la nivel global", a explicat dr. Dariush Mozaffarian, decan al Facultatii de Stiinte ale Nutritiei de la Universitatea Tufts din Boston (Massachusetts) si principalul autor al studiului.

In cercetare nu au fost incluse sucurile de fructe naturale stoarse in intregime, mentioneaza AFP.

Estimarile de consum s-au facut pornind de la 62 de anchete alimentare efectuate asupra unui numar de 61.1971 de persoane, intre anii 1980 - 2010, in 51 de tari. Cercetatorii au estimat, de asemenea, cantitatile de zahar disponibile la nivel national din 187 de tari si au facut o corelare cu frecventa cazurilor de diabet zaharat, de boli cardiovasculare si de cancer in diferite regiuni geografice si la diferite populatii.

Mexicul, cel mai afectat

Impactul consumului de sucuri si alte bauturi dulci asupra mortalitatii variaza semnificativ intre diferitele populatii, de la o rata de mai putin de un procent in Japonia, la varsta de peste 65 de ani, la una de 30% la mexicanii sub 45 de ani.

Printre cele 20 de tari cele mai populate, Mexicul a avut in perioada studiului cea mai mare rata a mortalitatii atribuite consumului de bauturi carbogazoase si alte bauturi dulci, cu 405 decese la un milion de adulti sau 24.000 de decese pe an. Statele Unite au fost pe locul al doilea, cu 125 de decese anual la un milion de adulti sau 25.000 de decese pe an.

Aproximativ 76% dintre decesele legate de consumul de sucuri si de alte bauturi dulci au fost inregistrate in tarile cu venituri mici si medii.

In total, proportia de tineri adulti cu boli cronice, cum ar fi diabetul, atribuite bauturilor carbogazoase si altor bauturi dulci a fost mai mare decat la persoanele in varsta, releva studiul.

bauturile carbogazoase
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1396 (s) | 34 queries | Mysql time :0.014831 (s)