vineri, 26 aprilie, 2024

Cat de rapid se raspandesc germenii, chiar daca purtati manusi – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Manusile nu protejeaza de coronavirus. Pentru a opri răspândirea coronavirusului, multe state au instituit izolarea la domiciliu și restricții drastice de călătorie.

Însă asta nu înseamnă că mulți oameni au înțeles bine cum ar putea să se expună în mod involuntar la germeni.

Molly Lixey, fostă asistentă de urgență din Saginaw, Michigan, a declarat pentru CNN că a observat in supermarketuri o mulțime de oameni care purtau mănuși, ceea ce credea că este grozav.

Dar ce nu a fost atât de grozav? Toată contaminarea încrucișată pe care a văzut-o.

Într-un videoclip postat pe Facebook, Lixey a decis să demonstreze cât de rapid și ușor este să răspândiți germeni chiar purtand manusi.

„Vopseam ceva în jurul casei și m-am gandit că vopseaua va fi un mediu perfect de folosit pentru a explica acest lucru (contaminare încrucișată)”, a spus ea pentru CNN. „Mă îngrozește faptul că oamenii cred că sunt în siguranță doar pentru că poartă mănuși și nu trebuie să fie conștienți de faptul că ar putea fi în continuare un pericol pentru ei înșiși sau pentru alții”, a spus ea.

Știm că coronavirusul se poate răspândi prin strănut și tuse, iar noile cercetări arată că se poate transmite prin vorbire sau, eventual, doar prin simpla respirație, ceea ce face ca trecerea germenilor de la obiect la obiect să fie mult mai ușoară.

Manusile nu protejeaza de coronavirus

În videoclipul ei, Lixey simulează mersul la magazinul alimentar și pornește punând mănuși pe mâini, apucând telefonul mobil în timp ce pleacă din mașină, curățând un coș de cumpărături și luând niște hârtie igienică. Ea folosește o bucată de carton ca telefon mobil și își cufundă degetele într-o farfurie de vopsea pentru a simboliza germenii de pe mâini, ca urmare a apucării hârtiei igienice.

„După cum vedeţi, acum, pe mănuşi s-au pus toţi aceşti germeni”, arată femeia în timp ce arată vârful degetelor acoperite cu lichidul verde care ilustrează germenii. „Sunt pe mănuşi, e în regulă?”, întreabă aceasta.

Lixey continuă să se prefacă că se plimbă prin magazinul alimentar și, în timp ce imită gesturi, își cufundă degetele în vopsea pentru a imita germenii pe care îi culege în tot acest proces.

Apoi, la sfârşitul călătoriei imaginare la cumpărături, asistenta Lixey explică cum se răspândesc germenii şi pe mai departe, în momentul în care deschidem uşa maşinii cu acelaşi mănuşi pe mâini. Şi atrage atenţia asupra faptul că, chiar dacă le dăm jos din mâini, germenii continuă să se răspândească, prin simpla atingere a telefonului, spre exemplu. Dar la fel de bine se întâmplă şi prin atingerea obrazului, a pungilor sau articolelor cumpărate din supermarket. Pentru că toate acestea au fost în prealabil atinse de mănuşile contaminate.

Aşadar, se pune întrebarea firească: pot mănuşile din latex să ne protejeze împotriva coronavirusului? „Uite, asta se numeşte contaminare încrucişată”, explică asistenta. „Nu are rost să purtaţi mănuşi, dacă nu vă veţi spăla mâinile ori de câte ori atingeţi alte suprafeţe ori obiecte. Puteţi să luaţi orice măsuri de protecţie doriţi, pentru a vă simţi în siguranţă, dar nu uitaţi, totul este ştiinţă! Teama te poate face să o iei razna şi să acţionezi aiurea!”, mai atrage atenţia femeia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img