marți, 16 aprilie, 2024

Cata cafea poate bea o mama care alapteaza

Distribuie:

Publicat:

Productia a 100 de mililitri de lapte necesita un consum de 85 de kilocalorii. In primele 6 luni de lactatie se produc in organismul unei mame tinere 750 de mililitri de lapte pe zi, in medie, iar apoi, circa 600 de mililitri pe zi.

Dupa nastere, femeile trebui sa-si pastreze stilul de viata sanatos pentru ca de ele depinde si sanatatea bebelusului. Aceasta inseamna o hidratare adecvata, un consum crescut de legume si fructeactivitate fizica regulata, mese la ore fixe si renuntarea la fumatLaptele matern este sursa ideala de hrana pentru bebelus, cel putin in primele 6 luni de viata, atrag atentia medicii speiclaisti. Laptele matern este superior din punct de vedere nutritional oricarui produs , contine imunoglobuline care sunt factori antiinfectiosi si celule imune, oferind protectie in fata bolilor infectioase si a celor gastrointestinale, potrivit Ghidului nutritiei umane, coordonat de prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice, potrivit adevarul.ro. 

Alaptarea are beneficii si pentru mama. Astfel, scade sangerarea dupa nastere, involutia uterina este mai rapida si scade riscul de cancer ovarian si mamar. Pentru productia a 100 de mililitri de lapte corpul unei mame care alapteaza cheltuieste 85 de kilocalorii. tesutul adipos acumulat in depozite asigura 100-150 de kilocalorii pe zi. Intrucat in primele 6 luni de viata ale bebelusului corpul mamei produce, in medie 750 de mililitri de lapte pe zi, este necesar ca aceasta sa suplimenteze aportul caloric cu 500 de kilocalorii in primele 6 luni si cu 400 de kilocalorii in restul anului. Femeile obeze sau cele care au luat foarte mult in greutate in timpul sarcinii au nevoie de o suplimentare mai redusa, potrivit sursei mai sus citate. 

Ce este important de stiut este ca, pentru a mentine lactatia nu trebuie redus aportul caloric sub 1.800 de kilocalorii pe zi. De asemenea, este necesar un aport firesc de lichide de 2-3 litri pe zi, plus odihna suficienta. Dupa nastere pierderea in greutate trebuie sa fie gradata. Nu se recomanda dietele restrictiva si nici medicamente care promit o scadere rapida. Necesarul de proteine este de 25 de grame pe zi si intre 160 si 200 de grame de hidrati de carbon care asigura sificiente calorii prontru lactatie. Cantitatea de lipide din lapte reflecta cantitatea de lipide din alimentatia mamei. Laptele uman contine 10-20 de miligrame /dl de colesterol, rezultand un consum de 100 de miligrame pe zi de catre sugar. 

Colesterolul din laptele matern nu depinde de cel din dieta mamei, iar concentratia scade in timp. In timpul alaptarii, intre 3 si 7& din calciul total din organismul mamei este mobilizat pentru producerea laptelui. Aceste depozit se reface dupa intarcare. Nici necesarul de fier nu este diferit de cel din timpul sarcinii. Desi se prescriu frecvent suplimente de vitamine la femeile care alapteaza, acestea nu sunt necesare decat in cazuri rare, cel mai bine fiind ca mamele sa-si asigure nutrientii din dieta echilibrata si variata. Totodata, pentru femeile care alapteaza alcoolul este contraindicat, iar consumul de cafea trebuie limitat la maximum 1-2 portii pe zi. Fumatul este interzis pentru ca are efecte nocive asupra sugarului si reduce lactatia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img