marți, 19 martie, 2024

Catalonia si Madrid anunta noi interdictii de circulatie, pe fondul cresterii numarului de cazuri de COVID-19

Distribuie:

Publicat:

 

Catalonia a anunţat joi instituirea unei interdicţii de intrare şi ieşire din această regiune a Spaniei, ultima dintr-o serie de restricţii instituite de regiunile spaniole în urma accelerării răspândirii noului coronavirus, relatează Reuters.

Această regiune ce are capitala Barcelona este una dintre cele mai afectate de epidemia de COVID-19 şi aplică deja cele mai severe restricţii antiepidemice din Spania, printre care închiderea barurilor şi restaurantelor, potrivit agerpres.ro.

Noua măsură survine în timp ce parlamentul spaniol dezbate cererea premierului Pedro Sanchez privind instituirea stării de urgenţă sanitară pe întreg teritoriul Spaniei timp de şase luni, măsură în baza căreia regiunile autonome obţin baza legală pentru impunerea de restricţii antiepidemice.

''Guvernul este conştient că cetăţenii au obosit după luni de eforturi şi sacrificii, timp în care nu au reuşit să facă ceea ce erau obişnuiţi înainte, să ne îmbrăţişăm familia şi prietenii (…) Dar nu este momentul să relaxăm măsurile, avem în faţa noastră săptămâni şi luni grele'', a declarat în faţa parlamentului ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa.

În acest timp, guvernul regional al Madridului, aflat într-o permanentă dispută cu guvernul central pe tema restricţiilor antiepidemice, a anunţat tot joi o interdicţie de intrare şi ieşire din această regiune aplicabilă câte trei zile în următoarele două weekenduri (plus ziua de luni), deşi decretul guvernului central privind starea de urgenţă sanitară prevede instituirea acestei măsuri pe o durată mai lungă.

Şefa executivului regiunii Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i-a cerut joi încă o dată premierului socialist Pedro Sanchez un nou dialog pentru flexibilizarea interdicţiei de intrare şi ieşire din regiuni, în sensul de a o aplica numai în zilele ''esenţiale''. Însă vicepremierul spaniol Carmen Calvo a exclus posibilitatea modificării decretului privind instituirea stării de urgenţă sanitară.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img