vineri, 29 martie, 2024

Cauze mai putin cunoscute ale durerilor de spate. Cum dintii strambi iti modifica postura

Distribuie:

Publicat:

Durerea de spate a ajuns sa ne insoteasca orice am face, zi de zi. De multe ori nici medicamentele nu isi mai fac efectul, dar asta pentru ca nu am descoperit adevarata cauza a durerilor.

Sedentarismul imbolnaveste mai repede decat am crede si nu tine cont de varsta.

Dr. Georgiana Tache – medic primar recuperare medicala: Discopatia, lombalgia, spondiloza cervicala, este o paleta mare de categorie de diagnostice care actualmente se stabileste nu numai la persoane varstnice, la absolut toate persoanele active, indiferent de varsta, incepand cu 24-25 de ani.

Stresul, fumatul si obezitatea contribuie la aparitia durerii de spate. Afectiunea poate aparea insa si din cauza unei posturi gresite.

Dr. Irina Dumitra-Gaiu – medic medicina sportiva si posturologie: Exista studii facute care imi arata mie ca daca o persoana are centrul de greutate deplasat in fata, poate sa prezinte dureri la nivelul gleznelor, la nivelul genunchilor, la nivelul soldurilor, la nivelul spatelui de la nivel lombar, dorsal, cervical, iar la o persoana care are centrul de greutate deplasat posterior pe spate, prezinta mai ales dureri la nivel lombar. Acolo se accentueaza durerile pentru o persoana care calca cu tarie pe calcaie.

Spre surprinderea multora, in spatele pozitiei incorecte pot fi si probleme ale ochilor, dar si ale danturii.

Dr. Irina Dumitra-Gaiu, medic medicina sportiva si posturologie: Exista o legatura intre postura si ocluzia dentara. O persoana care nu calca OK pe dinti modifica si postura si poate sa dea dureri de cervicala.

Postura se poate testa cu ajutorul posturologiei, o stiinta nou aparuta in Romania, care determina starea coloanei vertebrale.

Dr. Irina Dumitra-Gaiu, medic medicina sportiva si posturologie: Merge pe o platforma de baropodometrie, sta pe ea si se fac anumite calcule. imi adauga la examenul clinic cam 50% din informatiile de care am nevoie. Eu pot vedea anumite lucruri, platforma mi le poate confirma sau infirma si imi poate adauga informatii noi.

Problemele mai usoare, descoperite la timp, pot fi rezolvate cu exercitii de recuperare medicala, fizioterapie ori masaj terapeutic.

Dr. Georgiana Tache – medic primar recuperare medicala: Masajele, indiferent cum se numesc, au efecte benefice datorita faptului ca receptorii sunt excitati si transmit altfel de impulsuri, astfel incat moduleaza starea de contractura musculara si implicit durerea.

Utile sunt si exercitiile de yoga, pilates sau aquagym. Sportul si stilul de viata activ ajuta la intarirea muschilor coloanei vertebrale si la prevenirea durerilor de spate. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img