vineri, 26 aprilie, 2024

Cauze neasteptate care duc la infarct

Distribuie:

Publicat:

Nu doar sedentarismul si alimentatia nesanatoasa sunt de vina pentru atacul de cord, ci si infectiile respiratorii, suplimentele de calciu sau problemele gingiilor

Principalii factori responsabili de infarct sunt fara îndoiala alimentatia, lipsa miscarii si fumatul. Cardiologii atentioneaza însa ca exista si cauze mai putin obisnuite precum: relatiile afective tensionate, problemele gingiilor sau depresia, cu un impact semnificativ asupra sanatatii cordului.

1. Suplimentele de calciu
Un studiu recent al revistei ,,Heart”, facut pe 23.000 de persoane, a demonstrat ca cei care apeleaza la suplimente de calciu sunt mai expusi riscului de a face un atac de cord. Alaturi de colesterol, calciul este implicat în întarirea si îngustarea vaselor de sange, adica în aparitia aterosclerozei. Din motive care raman neclare, atunci cand nivelul de calciu creste brusc, acest mineral pare sa ajunga în depozitele de pe peretii arterelor, proces care contribuie la aparitia infarctului miocardic.

,,Trebuie avut în vedere ca suplimentele de calciu autoadministrate (fara recomandarea unui medic) si fara coadministrare de vitamina D pot creste riscul de afectiuni cardiovasculare si de infarct miocardic”, a explicat medicul cardiolog Luminita Iliuta.

2. Infectiile respiratorii
Daca sunteti diagnosticat cu gripa sau alte infectii ale tractului respirator, aveti un risc de cinci ori mai mare de a face un atac de cord. Motivul: infectiile pot determina o reactie inflamatorie care poate declansa infarctul sau un accident vascular cerebral. „În timpul si la 10 zile de la o infectie respiratorie acuta, exista un risc considerabil de a dezvolta un infarct miocardic, din cauza sindromului inflamator, al febrei si al deshidratarii, factori care pot favoriza aparitia cheagurilor de sange” a adaugat cardiologul Luminita Iliuta.

3. Bolile de rinichi
si problemele de la nivelul rinichilor pot mari riscul unui atac de cord, conform unui studiu al cercetatorilor din Rotterdam. ,,Se considera ca prezenta insuficientei renale exacerbeaza efectul factorilor de risc cardiovascular, promovand, astfel, procesul de ateroscleroza’‘, a mai completat cardiologul Luminita Iliuta.

4. Probleme ale gingiilor
Datele statistice indica faptul ca afectiunile cronice ale gingiilor pot contribui la evolutia celor cardiace. În bolile inimii, prezenta unei afectiuni gingivale permite intrarea bacteriilor în fluxul sangvin, unde adera la depozitele adipoase din vasele de sange. „Focarele infectioase din cavitatea bucala pot reprezenta o sursa de microbi care ajung în circulatia sangvina”, a mai explicat medicul Luminita Iliuta.

5. Depresia si relatiile afective tensionate
Un studiu elaborat de National Heart Foundation subliniaza ca depresia provoaca la fel de multe boli de inima ca si fumatul, un nivel ridicat al colesterolului sau hipertensiunea.

Explicatia: depresia poate afecta functiile inimii prin influenta directa asupra sistemului nervos si cardiovascular, prin cresterea inflamatiei vaselor de sange. De asemenea, depresia ar putea avea un impact indirect deoarece încurajeaza comportamentele nesanatoase ca fumatul si consumul de alcool, comportamente care pericliteaza sanatatea inimii.

O relatie negativa cu partenerul de viata poate afecta inima, la propriu. Cei care nu au o legatura armonioasa cu persoanele apropiate sunt mai supusi stresului fapt care le mareste cu 43% riscul de a avea probleme cu inima, conform unui studiu al Universitatii din Londra.

sursa:doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img