vineri, 19 aprilie, 2024

Cauzele cancerului pancreatic, care a ucis-o pe Ionela Prodan

Distribuie:

Publicat:

Cancerul de pancreas apare atunci cand celulele din pancrea incep sa creasca in mod necontrolat, fara nici ”un control si echilibru”. Aceste celule canceroase care sunt ”scapate de sub control” au apoi abilitatea de a se raspandi la ganglionii limfatici din apropiere si alte organe (cum ar fi ficatul si plamanii). Atunci cand un cancer se extinde, este denumit metastaza. 

Nimeni nu intelege deplin cauzele cancerului pancreatic, dar au fost identificati anumiti factori de risc pentru acest tip de cancer. Acesti factori de risc sunt prezenti mai frecvent la persoanele care dezvolta cancer pancreatic decat la populatia generala. Exista factori de risc multipli pentru cancerul pancreatic, desi multi dintre ei sunt asociati de putina vreme cu acesta. Multi dintre pacientii cu cancer pancreatic nu prezinta nici un factor de risc.

Factori de risc:

– Factori genetici: 5 pana la 10% dintre pacientii cu cancer pancreatic au un membru in familie care are sau a avut cancer pancreatic. Mai multe gene diferite au fost asociate cu acest risc crescut, desi inca nu a fost identificata nici o gena a cancerului pancreatic;
– Diabetul. Pacientii cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic. Exista totusi anumite controverse in acest caz, daca diabetul determina cancer pancreatic sau daca pancreasul incepe sa functioneze prost inainte de aparitia cancerului, determinand diabet;
– Fumatul. Fumatul de tigarete este un factor de risc cunoscut pentru aparitia cancerului pancreatic. Cu cat mai mult fumeaza o persoana, cu atat prezinta un risc mai mare de cancer pancreatic. La zece ani de la renuntarea la fumat, riscul devine la fel cu al persoanelor care nu au fumat niciodata;
– Obezitatea si inactivitatea. Intr-un studiu realizat pe 88000 de asistente, cele care erau obeze (indexul de masa corporala mai mare de 30) aveau un risc mai mare de aparitie a cancerului pancreatic. Cele care faceau exercitiu fizic prezentau jumatate din riscul de cancer pancreatic, comparativ cu cele care nu faceau exercitiu fizic deloc;
– Dieta. Ceea ce mancam poate determina cancer pancreatic? O dieta bogata in grasimi si carne (in special carne afumata si procesata) a fost legata de aparitia cancerului pancreatic in unele studii. In alte studii se arata ca o dieta sanatoasa bogata in fructe si legume scade riscul de cancer pancreatic. Totusi exista si studii care sugereaza ca nu exista o legatura identificabila intre dieta si cancerul pancreatic;
– Licopenul si seleniul. Studiile au aratat un nivel scazut al acestor nutrienti la persoanele care dezvolta cancer pancreatic. Dar nu exista probe care sa arate cert ca un nivel scazut determina cancer pancreatic. Orice dieta care include carne slaba sau rosie si legume galbene ar trebui sa ofere cantitati adecvate de licopen si seleniu;
– Varsta. Incidenta cancerului pancreatic este mai ridicata intre anii 60-80, si rar apar cazuri la persoane sub 40 de ani.
– Expunerea la anumite substante chimice reprezinta de asemenea un factor ridicat de risc. Acestea includ: pesticide, coloranti industriali, carbune, gaz, substante metalurgice.

Cauzele cancerului pancreatic nu sunt cunoscute, dar se crede ca acesta ar fi rezultatul unei combinatii intre mutatii genetice ereditare si modificari cauzate de expuneri de mediu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img