vineri, 29 martie, 2024

Cauzele inceperii Primului Razboi Mondial

Distribuie:

Publicat:

Cauzele inceperii Primului Razboi Mondial. Pe 28 iunie Franz Ferdinand, arhiducele Austriei si mostenitorul tronului austro ungar a fost asasinat.

Acesta a facut parte dintr-un grup de cincisprezece asasini, sustinuti de Mana Neagra, o societate secreta fondata de nationalisti pro-sarbi, cu legaturi in armata Serbiei. Asasinatul a amorsat tensiunea grava, care exista deja in Europa. Rebeliunile de la Sarajevo provocate de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand au fost instigate de minoritatea sarba, care era nemultumita de anexarea in 1908 a Bosniei si Hertegovinei de catre imperiul Austro-Ungar, ca si de invadarea si ocuparea violenta a provinciei de catre acelasi imperiu, in 1878.

Cauzele inceperii Primului Razboi Mondial sunt urmatoarele dupa cum urmează

Desi acest asasinat a fost considerat ca detonatorul direct pentru Primul Razboi Mondial, cauzele reale trebuie cautate in deceniile premergatoare, in reteaua complexa de aliante si contrabalansuri care s-au dezvoltat intre diferitele puteri europene, in urma infrangerii Frantei si a proclamarii Imperiului federal german (Al II-lea Reich), sub conducerea „cancelarului de fier”, Otto von Bismarck, in 1871.
Cauzele Primului Razboi Mondial constituie o problema complicata din cauza multitudinii factorilor implicati, intre care: nationalismul, disputele anterioare nerezolvate, precum lipsa surselor de materie prima si de piete de desfacere pentru industria central-europeana, sistemul de aliante, guvernarea fragmentara, intarzieri si neintelegeri in comunicatia diplomatica, cursa inarmarilor etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img