joi, 28 martie, 2024

Cauzele mersului pe varfuri la copii

Distribuie:

Publicat:

Mersul pe varfuri la copii nu anunta intotdeauna o afectiune. Copii se tem uneori sa paseasca pe toata talpa si tocmai de aceea au tendinta de a se ridica pe varfuri. Mersul digitigrad, caci asa se numeste, poate avea insa si numeroase cauze: afectiuni neurologice cum ar fi: paralizia cerebrala, boala Charocot-Marie, boala Friedreich, distrofia musculara, spina bifida./ luxatia congenitala de sold / coxavara congenitala./ prematuritatea – tulburare evolutiva in timp. Alte cauze care pot duce la un mers digitigrad, insa care nu ascund o afectiune medicala sunt generate de dobandirea unui anumit reflex de mers. Pentru a obtine cu adevarat corectarea mersului digitigrad (mersul pe varfuri la copii), trebuie sa se foloseasca exercitii speciale de gimnastica. Daca nu se intervine la timp pentru corectarea acestuia, tendonul Achilean se scurteaza, iar recuperarea prin kinetoterapie devine ineficienta. in astfel de situatii, solutia ramane interventia chirurgicala de alungire a tendonului scurtat. Asocierea lui cu pasii de balerina, mai ales la fetite, nu este indicata deoarece poate conduce la incurajarea acestui reflex gresit. De aceea, sfatuim parintii sa se adreseze specialistului kinetoterapeut.

Cauze specifice mers pe varfuri in functie de grupa de varsta:

1-3 ani: Mersul la aceasta grupa de varsta este total diferit de mersul copilului mare sau al adultului. El paseste cu o baza larga de sprijin, avand genunchii si soldurile in flexie usoara. Cauzele principale ale tulburarilor de mers la aceasta grupa de varsta sunt: displazia congenitala de sold, infirmitatea motorie cerebrala, inegalitatea membrelor inferioare, diverse traumatisme.

4-10 ani: La varsta de 4 ani, copilul are un mers suficient de dezvoltat, iar in jurul varstei de 7 ani mersul este asemanator cu cel al adultului. Principalele cauze de mers pe varf sau schiopatat sunt: sinovita tranzitorie de sold, osteoartritele, diverse traumatisme.

11-15 ani: Mersul este maturizat la aceasta varsta, iar cauzele pot fi de orice natura. Chiar daca nu intotdeauna mersul pe varfuri este asociat cu o afectiune medicala, parintii nu trebuie sa ramana indiferenti si sa incerce sa determine copiii sa corecteze aceasta pozitie. Se recomanda dobandirea unui reflex corect de mers. Desigur, parintii sunt persoanele cele mai implicate in intreaga operatiune, sunt cei care le dau aripi copiilor sa capete abilitati de mers pe doua picioruse. incurajeaza-l sa paseasca corect, sa isi aseze intreaga talpa pe sol. Iar atunci cand greseste, nu il certa, ci, din contra, fii alaturi de el si invata-l! Chirurgical sau nonchirurgical, mersul pe varfuri la copii este o problema medicala care se poate corecta. Exercitiile de intindere ale tendonului lui Achille, tehnicile kinetoterapeutice, dar si aparatele ghipsate au rolul de a corecta din timp problema medicala. Desigur, investigatiile medicale trebuie facute in amanunt, mai ales atunci cand mersul de balerina persista si dupa varsta de doi anisori intrucat pot ascunde patologii greu de recuperat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img