joi, 28 martie, 2024

Caz ULUITOR! O fetita de doar 12 ani a adus pe lume doi gemeni, la Maternitatea “Cuza Voda” din Iasi. Unul dintre copii nu a supravietuit – FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

• Editie extraordinara a emisiunii BZI LIVE • Prof. dr. Maria Stamatin, medicul care a facut oameni mari din fapturi de câteva sute de grame, a fost in studioul BZI LIVE • Cazurile cu care s-a intalnit de-a lungul timpului sunt impresionante • Aceasta editie nu trebuie ratata • Acum se confrunta cu un caz mai rar intalnit • La doar 12 ani, a adus pe lume doi gemeni • Din nefericire, unul dintre ei nu a supravietuit

Luni, incepand cu ora 13:00, in studioul BZI LIVE a fost prezenta prof. dr. Maria Stamatin, sefa Sectiei de Neonatologie a Maternitatii "Cuza Voda" din Iasi. Alaturi de moderatoarea Roxana Caraiman, aceasta a discutat despre subiecte de mare sensibilitate.

De-a lungul timpului, medicul Stamatin a reusit sa faca oameni mari din copii care nu cantareau mai mult de cateva sute de grame la nastere. Prof. dr. Maria Stamatin este cea care a dezvoltat Maternitatea "Cuza Voda" din Iasi, care acum este cel mai mare si modern centru de neonatologie din Moldova.

Aceasta a vorbit despre cazurile neobisnuite cu care s-a intalnit de-a lungul carierei, printre care si un caz recent, inregistrat la Maternitatea "Cuza Voda" din Iasi. Este vorba despre o fetita in varsta de doar 12 ani, care a adus pe lume doi gemeni. Din pacate, unul dintre copii nu a putut fi salvat.

"In primul rand, as vrea sa inteleaga ca sarcinile nu pot fi intamplatoare. Pe timpuri asa era, puteai sa ramai insarcinata intamplator. Din pacate, este lipsa de educatie in scoli. Acest lucru nu se intampla si te trezesti cu fetite care nasc, fetite care trebuie sa se joace cu papusile, la 12-13 ani. Avem astfel de cazuri. Acum am o fetita, care a nascut prin noiembrie, doi copii, din pacate pe unul dintre ei l-am pierdut. Al doilea, in 3-4 luni, din noiembrie pana acum, a ajuns la o greutate de 1.1 kg. O sa avem mult de lucru cu el. Ne intrebam ce se va intampla cu acest copil cand va fi luat in familie. Cu siguranta va fi luat de mama acestei fetite, dar nu este acelasi lucru. Copiii trebuie sa vina pe lume la timpul lor. Este important ca acest lucru sa fie stiut si de doamnele de peste 35 de ani, care se ocupa mai mult de cariera acum. Nu toti copiii obtinuti prin fertilizare in vitro sunt copii care se nasc la termen. In general, sunt copii nascuti prematur, cu o serie de patologii, dar fiecare isi cunoaste interesul. Cu toate acestea, copiii trebuie sa vina pe lume la timp. Copiii nu trebuie sa vina la intamplare, trebuie sa vina intr-un timp in care mamele sunt pregatite sa-i ingrijeasca", a declarat prof. dr. Maria Stamatin la BZI LIVE.

Reputatul medic a facut si cateva recomandari mamelor din Romania: "Le-as recomanda mamelor nasterea naturala, chiar daca nasterea prin cezariana nu implica dureri. Se poate natural si fara dureri, cu o analgezie la nastere. Cezariana trebuie folosita atunci cand este cu adevarat nevoie. Indicele de cezariana a ajuns, in acest moment, in unele unitati la 90%. In unitatile de stat, acest indice a ajuns la 50%-60%. Din acest procent, doar 20% au indicatie de cezariana, restul sunt cezariene la cerere. Este greu sa refuzi, sa spun ca nu vrei sa faci o cezariana. Daca faci asta, nasterea se va termina tot cu o cezariana sau copilul iese cu anumite probleme la nastere. Trebuie sa existe o echipa intre obstetrician si familie. Totodata, recomand ca copilul sa fie hranit cu lapte de mama, chiar daca exista acum tot felul de formule pe piata".

Prof. dr. Maria Stamatin a povestit in emisiunea moderata de Roxana Caraiman si care sunt problemele cu care se confrunta mamele inainte de nastere. "Exista o problema din acest punct de vedere. Din fericire, noi avem si psiholog, pe care il chemam sa vorbeasca cu ele. Probleme sunt, mai ales, in cazul mamelor care au nou-nascut cu probleme. Eu le spun ca ele sunt singurele care pot sa isi trateze aceasta depresie. Toata starea mamelor se rasfrange asupra copiilor. Este important ca mama sa recunoasca ca trece printr-o perioada de depresie si sa apelam la psiholog. Exista aceasta perioada pentru ca trec prin anumite schimbari. Se trezesc poate cu o familie care nu le sustine, iar acest lucru este extrem de important. Sotul trebuie sa-si sprijine sotia, familia trebuie sa o sprijine. Sprijinul celor din jur este extrem de important", a mai declarat prof. dr. Maria Stamatin.

Emisiunea in format integral poate fi urmarita accesand https://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img