News Flash:

CCR:Aviz negativ pentru alocatiile diferentiate

31 Mai 2015
1215 Vizualizari | 0 Comentarii
Potrivit stiripesurse.ro,ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat ca va transmite o adresa prin care solicita Curtii Constitutionale lamuriri cu privire la faptul daca alocatia de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poata fi acordata diferentiat, in functie de veniturile unei familii.

"Am facut o adresa catre Curtea Constitutionala prin care vrem sa stim daca acest drept universal inseamna un cuantum al alocatiei egal pentru toti copiii sau faptul ca toti copiii pot sa primeasca o alocatie, dar putem sa dam si diferit in functie de nevoile copiilor care vin din familiile defavorizate. In ceea ce priveste alocatia de stat, vrem sa stim foarte clar daca acest drept universal se aplica fara discriminare in ceea ce priveste cuantumul sau se poate face diferentiat in functii de nevoile copilului", a declarat, joi, ministrul Muncii, care a precizat ca saptamana viitoare va trimite aceasta adresa.

CCR inca din 2006, prin decizia 277, a raspuns acestei intrebari:

„Norma constitutionala inscrisa in cap. II privind drepturile si libertatile fundamentale nu prevede si nu permite, in definirea subiectilor dreptului la alocatiile acordate de stat, nici o alta conditie in afara aceleia ca beneficiarii sa fie copii. Aceasta consacrare a dreptului copiilor la ocrotire speciala, sub forma alocatiilor acordate de stat fara nici o discriminare, corespunde principiilor generale care stau la baza statului roman, prevazute in art.1 alin.(2) din Constitutia Romaniei, si prevederilor privind ocrotirea copiilor, cuprinse in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si in alte pacte si tratate la care Romania este parte.”

„In consecinta, Curtea Constitutionala constata ca prin textele de lege care formeaza obiectul exceptiei se conditioneaza acordarea alocatiei pentru copii de urmarea invatamantului general obligatoriu si de incadrarea acestora in una dintre formele de invatamant prevazute de lege, limitari vadit contrare atat art. 49 alin. (2) din Constitutie, mai sus citat, cat si prevederilor art. 16 alin. (1) din Legea fundamentala, conform carora "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1006 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039994 (s)