News Flash:

CCR declanseaza NEBUNIA si ofera munitie Guvernului: se da liber la revizuirea sentintelor definitive/ MOTIVARE

7 Martie 2019
765 Vizualizari | 0 Comentarii
media 151851052515711100

Legea iniţiată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu ce stabilea declasificarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI şi instituţiile judiciare în baza unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 2005, a fost declarată neconstituţională de judecătorii CCR.

 

Dacă ar fi intrat în vigoare, actul normativ ar fi permis infractorilor să ceară revizuirea sentinţelor definitive.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au stabilit că declasificarea respectivelor protocoale trebuie să se facă prin hotărâre de guvern, şi nu prin lege adoptată de Parlament. Decizia a fost luată din această cauză pe motive extrinseci, nemain­trându-se pe fondul legii.

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, este neconstituțională.

Curtea a reținut că actul normativ criticat este de natură a contraveni dispozițiilor art.1 alin.(4) din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, Parlamentul intrând în sfera de competență a autorității executive, sin- gura autoritate publică cu atribuții în organizarea executării legilor. În raport de această soluție, care vizează legea în ansamblul său, Curtea nu a mai analizat celelalte critici de neconstituționalitate formulate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 34 queries | Mysql time :0.063415 (s)