News Flash:

Ce a determinat declansarea incendiului de la "Maternitatea Giulesti". Motivarea deciziei instantei in acest dosar

26 Martie 2014
3519 Vizualizari | 0 Comentarii
Incendiul de la Maternitatea Giulesti, in urma caruia sase nou-nascuti au murit si alti cinci au fost raniti, a fost determinat de incalcarea unor reguli esentiale pentru functionarea in siguranta a unitatii, arata Judecatoria Sectorului 6, in motivarea deciziei de condamnare din dosar.

 "Incendiul a fost determinat de incalcarea unor reguli esentiale pentru functionarea in siguranta a unitatii, verificarea cu regularitate a instalatiei electrice fiind necesara pentru inlaturarea riscurilor de scurtcircuitare si incendiu, iar obligatia de supraveghere in permanenta a pacientilor fiind primordiala in activitatea de terapie intensiva", se arata in motivarea instantei.

Judecatoria Sectorului 6 mai subliniaza, in motivare, ca "decesele si vatamarile corporale s-au produs chiar intr-o unitate sanitara, institutie ce este infiintata tocmai pentru a salva de la deces, prin acordarea tratamentelor medicale si supravegherea pacientilor".

"In ceea ce priveste sursa de initiere a incendiului, s-a stabilit ca aceasta a fost supraincalzirea elementelor de contact ale stecherului cablului de alimentare cu energie electrica a aparatului de aer conditionat", se mai precizeaza in documentul citat.

 Instanta mai arata ca supraincalzirea elementelor de contact ale stecherului a fost determinata de mai multi factori, intre care utilizarea aceleiasi prize pentru alimentarea aparatului de aer conditionat AC 1 si a hotei cu flux laminar, utilizarea repetata a prizei de catre consumatori electrici diferiti sau oxidarea superficiala a ploturilor de metal ale stecherului datorita prezentei oxigenului in atmosfera incaperii.

In 9 iulie 2013, asistenta Florentina Cirstea a fost condamnata de Judecatoria Sectorului 6 la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare, fostul manager Bogdan Marinescu a primit o amenda penala de 6.500 de lei, iar Maternitatea Giulesti, o amenda penala de 400.000 de lei.

Potrivit deciziei instantei, Florentina Cirstea a fost condamnata la doi ani si doua luni de inchisoare pentru ucidere din culpa si la cinci pedepse de cate zece luni de inchisoare pentru vatamare corporala grava din culpa, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani si doua luni.

 Fostul manager al Spitalului "Panait Sarbu" - Maternitatea Giulesti, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amenda penala de 6.500 de lei, iar seful Sectiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Seful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsa de doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de inchisoare.

Maternitatea Giulesti a fost condamnata la 400.000 de lei amenda penala pentru ucidere din culpa si la cinci pedepse de cate 80.000 de lei amenda penala. Daca aceasta decizie va ramane definitiva, Maternitatea Giulesti urmeaza sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv amenda penala de 400.000 de lei.

Decizia Judecatoriei Sectorului 6 nu este definitiva.

Incendiul a izbucnit in 16 august 2010, in jurul orei 18.30, in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti, din cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" - Maternitatea Giulesti.

Atunci au fost dusi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebelusi din sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti, trei dintre acestia decedand in zilele urmatoare, din cauza complicatiilor. Alti trei bebelusi au murit in incendiu, iar doua perechi de gemeni - doi baietei si un baietel si o fetita - si o alta fetita au fost salvati de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

maternitatea giulesti panait sarbu bogdan marinescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036396 (s)