vineri, 26 aprilie, 2024

Ce amenda vor plati cei care hartuiesc femeile pe strada. Adio, ‘pisi’, ‘papusa’ sau fluieratul!

Distribuie:

Publicat:

Senatul Romaniei a adoptat, in aprilie 2018, o propunere legislativa pentru completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.

Pana la momentul adoptarii acestei legi, in Romania exista doar pedepse penale pentru faptele de hartuire. cu alte cuvinte, hartuirea in public sau privat nu este pedepsita decat penal.

Formele considerate mai usoare, precum hartuirea stradala, careia ii cad victime mii de femei – pipaitul, fluieratul, adresarea de apelative precum "papusa", "pisi", propuneri cu diverse continuturi obscene etc. -,  nu sunt incadrate de legea penala, iar Codul Civil nu prea ofera instrumente pe care politistii le-ar putea aplica in astfel de cazuri.

In curand, practicile enumerate vor putea fi sanctionate contraventional cu amenda de la 3.000 de lei, la 100.000 de lei.

"Este interzis orice comportament de hartuire, hartuire sexuala sau hartuire psihologica definite conform prezentei legi, atat in public, cat si in privat. Savarsirea in public de acte de hartuire, hartuire sexuala sau hartuire psihologica, definite conform prezentei legi, constituie circumstanta agravanta”, se ararta in noul text, prin care se modifica legea 202/2002.

Constatarea si sanctionarea faptelor enumerate mai sus se va face, potrivit propunerii legislative, si de catre Ministerul Afacerilor de Interne prin ofiterii si subofiterii din cadrul sau, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor articolului citat.

De precizat ca propunerea legislativa prevede ca sanctionarea contraventionala nu va inlatura eventualul caracter penal al faptelor.

Pentru a dobandi caracter de lege, proiectul adoptat de Senat are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz, iar ulterior trebuie semnat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img