joi, 28 martie, 2024

Ce anume iti imbolnaveste inima

Distribuie:

Publicat:

Specialistii spun ca anumiti factori, cum sunt sexul (barbatii sunt mai predispusi sa se imbonaveasca de boli de inima decat femeile), varsta, etnia si antecedentele familiale nu pot fi controlati. In schimb, exista factori pe care putem sa-i tinem sub control pentru a nu ne imbolnavi de inima.

Colesterolul ridicat

Unul din factorii cheie ce poate fi controlat este colesterolul ridicat din organism. Atunci cand exista un nivel ridicat de colesterol in sange, acesta se depune pe peretii arterelor. Colesterolul, la randul sau, determina ingustarea arterelor, care interfereaza cu fluxul sangvin si, pe termen lung, poate favoriza aparitia unor boali de inima, cum sunt boala coronariana sau angina. O dieta sanatoasa combinata cu exercitii fizice regulate (sau un stil de viata activ) este una dintre cele mai eficiente masuri de control a colesterolului din sange.

Hipertensiune arteriala

Atunci cand tensiunea arteriala creste, inima pompeaza cu greutatea sange catre alte organe ale corpului. Prin urmare, inima lucreaza mai greu, ceea ce face ca muschii inimii sa se ingroase si sa fie mai rigizi, favorizand aparitia bolilor de inima, potrivit clickpentrufemei.ro.

Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita si controlata prin adoptarea unui regim alimentar sanatos si echilibrat, in care sunt excluse sarea, grasimile, condimentele si alcoolul. In schimb, se consuma fructe proaspete, legume si nuci.

Nivelul ridicat al zaharului din sange

Diabetul de tip 2 este, fara indoiala, una dintre cele mai comune afectiuni clinice care favorizeaza aparitia multor boli de inima. Cu exercitii fizice regulate, adoptarea unui diete sanatoase si un control asupra greutatii, se poate mentine sub control nivelul de zahar din sange.

Fumatul

Cei mai multi oameni nu sunt constienti de faptul ca fumatul este un viciu care le pune viata in pericol. Cei care fumeaza au de 4 ori mai multe sanse de a se imbolnavi de boli coronariene, comparativ cu nefumatorii. De asemenea, fumatul pasiv (expunerea la fumul de tigara) creste riscul de a dezvolta o boala de inima la persoanele care nu fumeaza.

Obezitatea si excesul de greutate

Persoanele care au grasime corporala in exces (mai ales in jurul taliei) au mai multe sanse de a dezvolta boli de inima. Cei mai multi oameni care sunt obezi si supraponderali au, de obicei, un nivel crescut al tensiunii arteriale si al colesterolului din sange si sunt mai predispuse sa faca  diabet. Toti acesti factori combinati cu excesul de greutate impiedica buna functionare a inimii, favorizand astfel aparitia bolilor de inima.

Sedentarismul

Un stil de viata sedentar creste riscul aparitiei unor boli de inima. Prin urmare, fa sport cel putin 45 de minute in fiecare zi. Poti sa mergi pe jos, sa urci scarile sau sa mergi la inot sau dans.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img