sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce ar putea sa spuna ridurile de pe frunte despre sanatatea inimii

Distribuie:

Publicat:

Nimanui nu-i plac ridurile, dar un nou studiu sugereaza ca unele riduri pot semnifica mai mult decat un semn al imbatranirii. Acestea ar putea semnala riscul aparitiei bolilor de inima. Iata ce ar putea sa spuna ridurile de pe frunte despre sanatatea inimii!
Ce lucruri pot spune ridurile de pe frunte despre sanatatea inimii?

Studiul, realizat de cercetatorii din Franta, a descoperit ca persoanele cu riduri de pe frunte numeroase si adanci sunt mai predispuse sa sufere de boli de inima comparativ cu cei fara riduri pe frunte. Autorii studiului au spus ca, daca rezultatele sunt confirmate cu ajutorul cercetarilor suplimentare, ridurile de pe frunte ar putea fi un mod mai usor si mai ieftin de a identifica persoanele cu un risc crescut al bolilor de inima.

Nu poti vedea sau simti factori de risc precum nivelul crescut al colesterolului sau hipertensiunea arteriala. Oamenii de stiinta au explorat ridurile de pe frunte ca pe un marker pentru ca este un procedeu simplu si vizual. Doar uitandu-te la fata unei persoane ai putea sa iti dai seama, iar medicii le-ar putea da sfaturi pentru a reduce riscul de boli de inima.

Cu toate acestea, studiul a constatat o asociere doar intre ridurile de pe frunte si un risc crescut de boli de inima. Constatarile nu inseamna ca ridurile indica o boala de inima cu siguranta.

In plus, cercetatorii au remarcat ca analizarea ridurilor fruntii nu ar lua locul evaluarii oamenilor pentru factorii clasici de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Dar daca o persoana are multe riduri profunde ale fruntii, ar putea exista un semnal de alarma. Ridurile de pe frunte pot fi un marker al aterosclerozei sau al intaririi arterelor din cauza acumularilor.

Motivul exact al legaturii este necunoscut, dar unii factori care pot duce la imbatranirea prematura a pielii pot duce si la imbatranirea prematura a arterelor si ateroscleroza.
Studiile anterioare au descoperit o legatura intre alte caracteristici vizibile, inclusiv chelia barbatilor, crestaturile lobului urechii si xanthelasma, si riscul bolilor cardiace.

in noul studiu, cercetatorii au analizat datele de la aproximativ 3.200 de adulti francezi, cu varstele de 32, 42, 52 si 62 de ani la inceputul studiului. Participantii au fost supusi unui examen in care medicii le-au evaluat ridurile de pe frunte si le-au atribuit un scor bazat pe numarul si adancimea ridurilor. Un scor de 0 insemna lipsa ridurilor, in timp ce un scor de 3 insemna numeroase riduri adanci. Participantii au fost analizati timp de aproximativ 20 de ani, perioada in care 233 de participanti au murit din diferite cauze.

Persoanele cu un scor de 1 au fost supuse unui risc de cinci ori mai mare de a muri de boli de inima, iar persoanele cu un scor de 2 sau de 3 au avut un risc de aproape 10 ori mai mare de a muri din cauza bolilor de inima, comparativ cu persoanele cu un scor de 0. Constatarile au avut loc chiar si dupa ce oamenii de stiinta au luat in considerare factorii ce ar putea afecta riscul de deces al bolnavilor de inima, inclusiv varsta lor, sexul, nivelul de educatie, fumatul, tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, nivelul lipidelor si diabetul.

Noile descoperiri sugereaza ca prezenta sau absenta ridurilor de pe frunte ar putea oferi o perspectiva asupra viitorului. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele si pentru a evalua legatura in cazul populatiilor mai mari de adulti, noteaza eva.ro.
 

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img