marți, 23 aprilie, 2024

Ce boli anunta senzatia de arsura in zona anala

Distribuie:

Publicat:

Multi dintre noi am experimentat macar o data în viata o astfel de senzatie neplacuta.  Ocazional, nu este o problema de sanatate, însa în cazul în care senzatia este însotita de sangerarea rectului, de scaun cu sange sau mucus, la mijloc poate fi o boala grava de tipul cancerului de colon.

De regula, senzatia de arsura în jurul anusului este semnul unei probleme banale aparute la nivelul stomacului sau tractului intestinal. Alimentele condimentate sau iuti consumate pot avea acest efect, mai ales cele care contin capsaicina, substanta prezenta mai ales în ardeii iuti. Capsaicina poate  irita mucoasa gastrointestinala, de la gura si pana la anus, cauzand inflamatii si înrosiri si poate contribui la declansarea diareei.

Igiena precara poate fi o alta cauza pentru care apar mancarimea si senzatia de arsura. Lipsa bailor calde în fiecare zi lasa materiile fecale si bacteriile din anus sa irite mucoasa si pielea din jurul acestuia cauzand infectii. Pe langa baile zilnice, dusurile locale sunt indicate ori de cate ori ne confurntam cu deranjamente stomacale.

Hemoroizii apar ca urmare a îngrosarii venelor din jurul rectului si pot fi cauza sangerarilor rectale, însotite de senzatie de arsura si mancarime. Hemoroizii pot fi externi sau interni. Fisurile anale produc sangerari mai frecvente atunci cand avem diaree sau constipatie, dar nu neaparat si pot fi însotite de durere.

Proctalgia Fugax. Este o inflamatie a tractului digestiv inferior a carei origine este necunoscuta si care este considerata, de multe ori, un simptom al bolii hemoroidale. Pacientii care sufera de aceasta afectiune au dureri abdominale intense, timp de cateva zeci de secunde, mai ales în timpul noptii, însotite de senzatia de a defeca, care nu se materializeaza cu eliminarea bolului fecal. Cele mai multe persoane care au boala experimenteaza 5-6 astfel de episoade pe an pentru care au nevoie de îngrijire medicala.

Chisturile, eczemele, psoriazisul, dermatitele pot fi alte cauze care pot determina mancarimi si senzatii de arsura. Aceste boli de piele pot  afecta aceasta parte a corpului, la fel de mult ca oricare alta parte.

Infectiile. Bolile cu transmitere sexuala precum gonoreea, chlamydia, herpesul genital, parazitii intestinali, anumite tipuri de candida, pot fi, de asemenea, explicatii ale aparitiei senzatiei de arsura.

Ocazional, o astfel de problema nu ar trebui sa ne îngrijoreze.Tot ce trebuie sa facem este sa evitam mancarea iute, sa ne ferim de sexul anal si sa mentinem zona curata. Sucul de lamaie si bananele adaugate în dieta ne pot ajuta sa avem un tranzit intestinal normal.
Însa, daca aceasta senzatie este însotita de scaune cu sange sau mucus este cazul sa mergem la medic pentru un control amanuntit pentru ca la mijloc poate fi o boala grava.

sursa:adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img