joi, 25 aprilie, 2024

Ce boli cardiace se pot depista prin RMN cardiac

Distribuie:

Publicat:

Cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a funcţiei inimii este RMN-ul cardiac.

Rezonanţa magnetică (IRM/RM/RMN) cardiacă este o scanare inofensivă, nedurerosă şi neiradiantă, care permite obţinerea de imagini detaliate legate de structura şi funcţia inimii.  

Investigaţia „este indicată în cazul următoarelor patologii: boală cardiacă ischemică, infarct miocardic acut, cardiopatie ischemică, angină pectorală, stenturi coronariene, bypass aorto-coronarian, insuficienţă cardiacă, cardiomiopatie hipertrofică, miocardită, fibroză miocardică, cardiomiopatie dilatativă, displazie aritmogenă de ventricul drept, bloc de ramură stângă, extrasistole ventriculare, aritmii ventriculare, resincronizare cardiacă, talasemie, hemocromatoză, amiloidoză, boala Fabry, regurgitare aortică, insuficienţă aortică”, explică Bogdan Baciu, de la clinica Emerald din Bucureşti.

Cum te pregăteşti

Înainte de a efectua un cardio-RMN trebuie să informezi echipa de la programare dacă ai în corp tije, operaţii ortopedice sau aparat dentar. Nu trebuie să mănânci nimic cu 4 ore înainte de efectuarea investigaţiei. Tratamentele medicamentoase pot fi luate obişnuit în ziua examinării.

„În ziua investigaţiei vă prezentaţi cu analizele de sânge (creatinină + hemogramă simplă) alături de întreg dosarul de investigaţii cardiologice.

În cazul în care examinarea este una cu adenozină, cardio-RM de stres, este recomandat să se întrerupă consumul de cafea, ceai, cola sau energizant cu 24h înainte de investigaţie”, afirmă Bogdan Baciu.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img