vineri, 26 aprilie, 2024

Ce cred strainii despre noi, romanii. Un polonez: Te trage «curentul», chestie cu specific romanesc

Distribuie:

Publicat:

Un exercitiu simplu si curat despre cum ne vad ceilalti, straini de Romania, cu bune, dar mai ales cu rele. Fara patima si fara angoase. Cand ne simt departe de ceea ce reprezinta pentru ei normalitatea, ce-i face sa se simta stingheri atunci cand vad ca noi tratam altfel problemele.

"A fost foarte ciudat sa vad cum oamenii dadeau bacsis dupa ce se tundeau. La mine in tara ai o lista de preturi si platesti cat scrie acolo. Ar fi putin ciudat sa le las bacsis frizerilor, dar cred ca nu s-ar plange daca as face lucrul acesta. Romanii dau bacsis tuturor, frizerului, taximetristui, la cosmetician. In Polonia, si cred ca in multe alte tari, bacsisurile se dau numai la restaurant.

Painea insoteste orice fel de mancare al romanilor. M-a surprins sa vad cum supe, preparate cu carne si multe altele se mancau cu paine. Si in Polonia avem mancaruri care se consuma cu paine, dar nu la fel de multe ca aici. Cea mai ciudata situatie intalnita in Romania a fost atunci cand am vazut cum pana si piureul de cartofi se mananca cu paine.  Cred ca romanii nu se invita unii pe altii la ei acasa, prefera sa se intalneasca in oras. Acasa, in Polonia, tinerii se aduna intai in casa unuia dintre prieteni, beau ceva si de abia dupa aceia ies in oras sau in club. Atunci cand invit prietenii romani la mine acasa, reactia lor este de parca nu au mai vizitat un prieten, sa bea ceva, de prin adolescenta

 O alta ciudatenie intalnita in Romania este «curentul», o chestie cu specific romanesc. Nimeni nu ar deschide un geam intr-un mijloc de transport, chiar si in cazul in care caldura este insuportrabila si sunt 35 de grade la umbra. Si nu numai in acest caz, lucrurile se petrec la fel si la birou – nici aerul conditionat nu functioneaza si nici nu deschid geamurile. Toata lumea are o frica morbida de curent, care se pare ca poate dauna grav sanatatii, dar doar in tara asta.  Asta este chestia care ma enerveaza cel mai mult, pentru ca atunci cand  temperatura din birou depaseste 25-26 de grade, mi se pare chiar e imposibil sa mai muncesti.".

Artur Pompka, Polonia, 27 de ani, contabil

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img