vineri, 29 martie, 2024

Ce efecte adverse are vaccinul antigripal

Distribuie:

Publicat:

Ca toate medicamentele, vaccinul antigripal poate cauza reactii adverse, cu toate ca nu este obligatoriu sa apara la toate persoanele. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinul antigripal este sigur si in general bine tolerat. El nu poate transmite gripa si nici o alta boala. Virusurile aflate in compozitia vaccinurilor sunt inactive si nu se pot inmulti astfel incat sa cauzeze gripa.

In timpul studiilor clinice, dupa administrarea vaccinului antigripal, au fost observate urmatoarele reactii adverse frecvente (5-10% din persoanele vaccinate): durere de cap, transpiratii, dureri musculare (mialgii), dureri articulare (artralgii), febra, stare generala de rau, frisoane, oboseala.

Vaccinul antigripal poate determina urmatoarele reactii adverse locale: roseata, tumefiere, durere, tendinta de invinetire, nodul sau zona dura la locul injectarii. Aceste reactii pot aparea cel mai frecvent, pana la 40% dintre cei vaccinati, dar simptomele sunt banale si dispar de obicei in 1-2 zile, fara tratament. Daca nu se intampla acest lucru, adresati-va medicului.

In cazuri foarte rare, pot aparea reactii alergice grave sau afectari ale sistemului nervos central. Reactiile alergice la vaccinare reprezinta urgente medicale, deoarece poate aparea starea de soc, insotita uneori de tumefiere in zona gatului si capului, inclusiv la nivelul fetei, buzelor, limbii, gatului (edem angioneurotic). Trebuie stiut ca acestea apar in cazuri extrem de rare.

Alte reactii adverse: reactii generalizate pe piele, mancarimi, urticarie, eruptii trecatoare, durere severa ascutita sau pulsatila de-a lungul unuia sau mai multor nervi, senzatie de amorteala si furnicaturi la nivelul membrelor, scadere a numarului de trombocite in sange, care poate duce la sangerari sau vanatai, vasculita (inflamatie a vaselor de sange care poate determina eruptii trecatoare pe piele, dureri de articulatii si probleme ale rinichilor), tulburari neurologice cum sunt encefalomielita (inflamatie a sistemului nervos central), nevrita (inflamatie a nervilor) si un tip de paralizie denumit Sindrom Guillain-Barre (1 caz la 1 milion de persoane vaccinate). A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img