joi, 25 aprilie, 2024

Ce este insuficienta renala?

Distribuie:

Publicat:

Insuficienta renala acuta se caracterizeaza prin reducerea capacitatii rinichilor de a asigura filtrarea si eliminarea produselor de rebut ale sangelui, de a controla echilibrul corpului in apa si saruri si de a regulariza presiunea sangvina. Insuficienta renala, cronica sau acuta rezulta din afectiunile care ating rinichii, caracterizata printr-o diminuare a numarului de nefroni, aceste unitati functionale al caror element principal este glomerulul, mica sfera in care se efectueaza filtrarea sangelui si unde se elaboreaza urina primara.

Factori de risc

-existenta unei boli a rinichilor sau a ficatului ca sindromul nefrotic sau ciroza hepatica

-diabetul zaharat

-insuficienta cardiaca

-obezitatea

-hipertensiunea arteriala

Simptome:

-umflarea picioarelor si a labei picioarelor

-tahicardie (ritm cardiac accelerat)

-productia mica de urina sau lipsa ei (oligoanurie)

-senzatie de sete si gura uscata

-senzatia de ameteala cand pacientul sta in picioare

-inapetenta (lipsa poftei de mancare), greata si varsaturi

-durere pe una din parti, chiar sub cutia toracica si pana la nivelul taliei (dureri in flancuri)

– confuzie, anxietate, neliniste sau somnolenta.

Insuficienta renala cronica reprezinta diminuarea lenta si progresiva a capacitatii de filtrare a rinichilor. IRC survine de obicei drept complicatie a altei boli sau afectiuni. Spre deosebire de insuficienta renala acuta, IRC se instaleaza progresiv, pe parcursul mai multor ani, pe masura deteriorarii rinichilor. Evolutia este atat de lenta, incat primele simptome apar doar dupa ce boala a determinat consecinte clinice si biologice importante. Rinichii sunt organe pereche de forma unor boabe de fasole, situate retroperitoneal, de fiecare parte a coloanei vertebrale. Functia principala a rinichilor este filtrarea si excretia excesului de apa si a substantelor toxice din sange. In aceasta insuficienta renala, atingerea glomerulara este ireversibila. Gradul ei de gravitate este totusi variabil.

Factori de risc:

Aproape toate bolile care ating rinichii pot evolua spre o insuficienta renala cronica. Ele se pot clasifica in doua categorii:

– bolile renale propriu-zise, fie ca ele ating exclusiv rinichii sau nu (diabet);

– bolile cailor excretorii (calice, bazinet, uretera, vezica), congenitale (malformatie, de exemplu) sau dobandite (tumori a vezicii, de exemplu).

Simptome:

-hematurie (prezenta sangelui in urina)

– anemie legata de diminuarea secretiei de eritropoietina (hormonul care stimuleaza producerea de globule rosii de catre maduva osoasa)

– stare de oboseala, gafaiala, dificultati in realizarea de eforturi fizice

-complicatii osoase grupate sub termenul de osteodistrofie renala, provocand o demineralizare osoasa si o intarziere a cresterii denumita nanism renal la copil

– complicatiile nervoase antrenand indeosebi tulburari senzitive, chiar o paralizie motorie

– retentie de sodiu la originea consecintelor cardiace grave ca o insuficienta cardiaca stanga care se manifesta printr-un edem pulmonar acut

-crestere a nivelului potasiului in sange, aflata uneori la originea tulburarilor de ritm cardiac.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img