miercuri, 17 aprilie, 2024

Ce este parodontopatia ?

Distribuie:

Publicat:

Parodontopatia este o boala de natura inflamatorie a parodontiului, adica a tesutului care inconjoara dintii si are rol sa-l mentina si sa-l sustina in os. Cel mai adesea apare o inflamatie la nivelul gingiei, iar in timp se poate ajunge la formarea pungilor parodontale, se poate produce retractia gingiei sau chiar mobilitate dentara. Netratate, parodontopatiile au ca si complicatie majora caderea dintilor.

Placa bacteriana dentara este cuza principala a parodontopatiilor si reprezinta depunerea bacteriilor pe suprafetele dentare, fara sa poata fi inlaturate prin simpla clatire. Formarea placii bacteriene incepe la o ora dupa periaj si realizeaza o acumulare maxima dupa 30 de zile, in functie de igiena bucala, alimentatie sau posibilele inghesuiri denature.

Tartrul este un complex organic si mineral aderent de suprafata dentara sau mai bine zis placa bacteriana mineralizata. Teoriile mai vechi considerau tartrul ca fiind cauza parodontopatiilor, acum se considera ca tartrul dentar nu constituie o cauza directa, dar este un factor favorizant.

Trauma ocluzala poate sa duca la suferinta parodontala si apare cand dintele este suprasolicitat anormal, ca de exemplu:

– interpunerea accidentala in timpul masticatiei a unor obiecte, particule sau fracmente dure (corpi straini, samburi, coaja de nuca, pietricele…)

– strangerea excesiva intre dinti a unor obiecte metalice (sarme, cuie) sau scoaterea cu dintii a capacelor sau dopurilor de sticle

– lovituri accidentale sau agresiuni asupra mandibulei

– trauma ocluzala cronica, care este mai frecventa si provine din: inclestari ale dintilor, bruxism (scrasnitul dintilor), suprasolicitari in masticatie

Fumatul este un factor favorizant producerii parodontopatiilor si actioneaza local prin:

– depuneri de nicotina, hidrocarburi, produsi de combustie pe suprafetele dentare, care favorizeaza formarea de placa bacteriana

– iritatii directe

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img