vineri, 29 martie, 2024

Ce este piramida alimentelor sănătoase

Distribuie:

Publicat:

Ştiai că la baza alimentaţiei echilibrate se află cerealele şi că dulciurile şi grăsimile trebuie consumate cât mai rar posibil? Specialiştii au realizat o piramidă de care este bine să ţinem cont pentru a preveni problemele de sănătate.

Piramida alimentară este „un sistem cu rol educativ ce se doreşte a sensibiliza populaţia cu privire la aspecte importante ale alimentaţiei: diversitatea, echilibrul dintre grupele de alimente, cantitatea şi calitatea produselor. Baza piramidei cuprinde alimentele menite a ocupa locul principal în meniu, în timp ce vârful reprezintă produsele care trebuie consumate rar“, explică medicul nutriţionist-diabetolog Adrian Copcea.

Cum sunt împărţite alimentele

De-a lungul timpului, au fost concepute numeroase piramide alimentare. Ele au fost gândite ca un ghid ilustrat, de forma unui triunghi, împărţit pe 4 straturi, fiecărui nivel fiindu-i indicat o categorie de alimente.

La baza piramidei se află apa. Important este să bem 8-10 pahare de apă pe zi.

Primul nivel al piramidei este format din cereale (grâu, ovăz, orz, mei, secară, porumb, orez), din care ar trebui să consumi în jur de 6-11 porţii zilnic.

Al doilea nivel al piramidei este împărţit în două şi cuprinde proteinele vegetale: legumele, crude ori sub formă de sucuri, şi fructele. Medicii spun că ar trebui să consumi, în mod ideal, între 3 şi 5 porţii de legume în fiecare zi. Totodată, important este să introduci în dietă între 3 şi 5 porţii de fructe zilnic. Dacă optezi pentru sucuri, asigură-te că le alegi numai pe cele 100% naturale.

Al treilea nivel al piramidei este reprezentat de lactate şi de produsele din carne (de pasăre, de vită, de porc), alături de peşte, nuci şi ouă. Este recomandat să mănânci între 2 şi 3 porţii zi de zi.

Nivelul superior al piramidei alimentare, cel al lipidelor, este alcătuit din grăsimi, uleiuri şi dulciuri, pe care trebuie să le consumi cât mai rar.

„În termenul <<porţie>> sunt incluse diferite cantităţi etalon din respectivele alimente. Conceptul acestor porţii se suprapune peste recomandarea de a avea în meniu 50-60% glucide (carbohidraţi), 20-30% proteine şi 10-30% grăsimi, o proporţie considerată un standard echilibrat al alimentaţiei sănătoase“, precizează medicul Adrian Copcea.

Sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img