miercuri, 24 aprilie, 2024

Ce este si din ce alimente putem lua acidul hialuronic?

Distribuie:

Publicat:

Daca exista o substanta intrata deja in vocabularul tratamentelor anti-age, atunci aceasta se numeste acid hialuronic. Si-a castigat popularitatea tocmai datorita capacitatii de hidratare a pielii, dar si prin faptul ca este o substanta naturala si sigura pentru organism, nu este toxica si nu prezinta riscuri de alergii.

Analizat din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este o molecula prezenta in mod normal in toate tesuturile conjunctive ale fiintelor umane si ale mamiferelor. In concentratii mari se gaseste in fluide, la nivelul articulatiilor (in lichidul sinovial si in cartilaje), in ochi, dar si in tendoane, in cordonul ombilical sau in peretii aortei.

In momentul descoperirii ce dateaza din anul 1934, acidul hialuronic a fost localizat in ochii de bovine. Dupa anii 1970 si pana nu demult, s-a continuat extractia moleculei de acid hialuronic prin fermentarea bacteriilor prezente in creasta cocosilor. Insa tehnicile moderne de sinteza permit producerea unor tipuri variate de acid hialuronic, cu diferite campuri de aplicare.

Acidul hialuronic este intrebuintat cu succes in dermatologie pentru combaterea primelor riduri. Printre principalele functii se numara:

Garantarea rezistentei, a elasticitatii si a tonusului pielii;

Protejarea si hidratarea tesuturilor cutanate;

Stimularea sintezei de colagen;

Contrastarea actiunii radicalilor liberi;

Transportarea nutrientilor esentiali la celule.

Structura sa chimica il transforma intr-un compus adeseori utilizat si in medicina:

Contribuind la asimilarea apei si a altor substante protective, este deosebit de util pentru articulatiile sistemului osos si pentru piele;

Participa in procesul de aparare a organismului impotriva virusilor si a bacteriilor, stimuland formarea colagenului;

Administrat sub forma de suplimente alimentare, acidul hialuronic devine un optim antiinflamator, reparand tesuturile deteriorate si accelerand cicatrizarea;

Se dovedeste deosebit de eficace in prevenirea si in tratarea artrozelor (maladii cronice degenerative ce afecteaza articulatiile);

Are capacitatea sa actioneze ca un lubrifiant ce protejeaza cartilajele si previne leziunile articulatiilor, amortizand suprasolicitarile mecanice la care acestea sunt supuse.

Fiind vorba despre o componenta esentiala in sanatatea organismului, molecula de acid hialuronic trebuie pastrata in tesuturi la un nivelul optim. Stimularea sintezei de acid hialuronic este posibila prin consumul unor alimente in masura sa furnizeze cantitatea necesara mentinerii unor functii vitale.

Pentru un aspect tanar cat mai mult timp, este nevoie sa ne completam dietele cu alimente bogate in substante antioxidante, considerate cele mai indicate pentru producerea acidului hialuronic. Se recomanda, asadar, produsele ce contin vitamine (A, C, E), minerale (zinc, magneziu), polifenoli (substante flavonoide) si acizi grasi omega 3:

Fructe: kiwi, lamai, portocale, ananas, struguri, caise, capsuni, pepene, papaya, avocado etc.;

Plante ierbacee si leguminoase, in special leguminoasele radacinoase: patrunjel, conopida, morcovi, dovlecel, castraveti, broccoli, spanac, rosii, cartofi, sfecla de zahar, etc.;

Peste si uleiuri de peste: ton, macrou, hering sau somon;

Produse pe baza de soia, bogate si in estrogeni, considerate o sursa importanta de acid hialuronic;

Supe si ciorbe cu si de pe oase sau care contin cartilaje, piele si articulatii de pasari;

Alte alimente: oua, branzeturi slabe, carne alba, ceai verde, seminte de dovleac, orez, arahide, etc.

Explicatia regimului alimentar se regaseste in relatia simbiotica existenta intre molecula de acid hialuronic si fiecare substanta in parte. Mai exact, atunci cand creste, de exemplu, nivelul mineralelor, creste si concentratia de acid hialuronic, in timp ce carenta de minerale coincide cu reactia inversa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img