joi, 28 martie, 2024

Ce este un transformator 12 V și unde poate fi utilizat?

Distribuie:

Publicat:

Sarcina principală a unui transformator 12V este de a adapta o instalație la domiciliu pentru a alimenta becurile de joasă tensiune – de exemplu benzi cu halogen sau LED. Dispozitivul reduce tensiunea de la 230 V la 12 V. Cum funcționează exact un transformator electronic și unde poate fi folosit?

Transformator electronic – ce este?

În primul rând, o teorie generală. Un transformator 12 V este un dispozitiv utilizat în industria energiei electrice. Este utilizat atât la scară industrială, cât și într-o instalație electrică de acasă (desigur, vorbim despre diferite dispozitive). Esența muncii transformatorului este schimbarea proprietăților curentului și, mai precis, a tensiunii sale. De ce anume este responsabil un transformator electronic?

Sarcina unui transformator este de a adapta receptoarele electrice la sursele de alimentare, ale căror parametri de curent-tensiune nu permit conectarea directă la sistemul de alimentare. Pur și simplu, este un dispozitiv necesar pentru a alimenta lămpile de joasă tensiune (12 V) – fără acesta nu vei aprinde lămpile cu halogen care au nevoie de joasă tensiune.

Merită să știi că transformatorul electronic este o alternativă modernă la transformatoarele toroidale. Are dimensiuni mai mici și greutate mai mică. De asemenea, se caracterizează printr-o stabilitate de trei ori mai bună a tensiunii de ieșire, care asigură o siguranță mai mare a echipamentelor conectate la acesta.

Cum este construit un astfel de dispozitiv? Ca standard, transformatorul este format dintr-un miez de fier închis, cu o înfășurare înfășurată – de obicei cupru. În cazul modelelor electronice, înfășurarea izolată este de obicei inundată cu masă poliuretanică și plasată într-o carcasă din plastic.

Transformator – aplicație

Echipamentul are o gamă largă de aplicații. Unde anume poți folosi un transformator 12V? Principiile de funcționare ale dispozitivului îl fac ideal pentru utilizarea în instalații moderne de iluminat.

Transformatorul electronic va adapta instalația la lămpile cu halogen de joasă tensiune menționate (puterea acestuia va depinde de numărul de becuri). Când alegi dispozitivul potrivit, amintește-ți că dimensiunea sarcinii cu halogen trebuie să fie mai mică decât puterea transformatorului.

Reducerea tensiunii pentru halogeni nu este singurul mod în care poți utiliza un transformator 12V. Acest echipament funcționează bine cu accesoriile moderne de iluminat, cum ar fi variatoarele , care sunt transformatoare în sine. Pentru ce sunt? Funcția de control al iluminării îți permite să schimbi intensitatea luminii de la întuneric complet la putere completă a becului. Atenuarea este posibilă prin schimbarea tensiunii de intrare. Drept urmare, nu numai că vei crea o atmosferă romantică în apartament, dar vei economisi și energie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img