vineri, 19 aprilie, 2024

Ce face creierul tău în timp ce dormi – Modul în care are grijă de amintirile tale

Distribuie:

Publicat:

Combinând imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN) și electroencefalografia (EEG), o echipă de cercetători elvețieni aduce dovezi fără precedent despre munca de sortare a miilor de informații procesate în timpul zilei pe care creierul uman o face în timpul somnului profund.

În medie, ne petrecem o treime din timpul nostru dormind. Dar ce face creierul în aceste ore de somn? Folosind o abordare bazată pe inteligență artificială capabilă să decodeze activitatea creierului în timpul somnului, oamenii de știință de la Universitatea din Geneva (UNIGE), Elveția, au reușit să întrezărească într-un studiu¹ la ce anume ne gândim când dormim.

Creierul uman salvează în somn emoțiile pozitive și le consolidează ca amintiri

Combinând RMN-ul cu EEG-ul, echipa de la Geneva oferă în premieră dovezi că munca de sortare a miilor de informații procesate de creier în timpul zilei are loc în timpul somnului profund, scrie doc.ro. Într-adevăr, în acest moment, creierul, care nu mai primește stimuli externi, poate evalua toate aceste amintiri pentru a le reține doar pe cele mai utile.

Pentru a face acest lucru, stabilește un dialog intern între diferitele sale regiuni. În plus, asocierea unei recompense cu o anumită informație încurajează creierul uman să o memoreze pe termen lung. Aceste rezultate deschid pentru prima dată o fereastră asupra a ceea ce se întâmplă cu mintea umană în timpul somnului.

În absența instrumentelor capabile să traducă activitatea creierului, conținutul gândurilor noastre adormite rămâne inaccesibil. Cu toate acestea, se știe că somnul joacă un rol major în consolidarea memoriei și în gestionarea emoțiilor: când dormim, creierul nostru reactivează urmele de memorie construite în timpul zilei și ne ajută să ne reglăm emoțiile.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img