joi, 28 martie, 2024

Ce i-a provocat gastrita unei fete de doar 17 ani

Distribuie:

Publicat:

Gastrita este o boala a stomacului, care apare din cauza alimentatiei gresite, a stresului, a unor bacterii, dar si a abuzului de medicamente, alcool, tutun sau cafea. Boala nu prezinta întotdeauna simptome, însa în unele cazuri se manifesta prin senzatie de arsura în partea superioara a abdomenului, greturi, varsaturi si dureri în capul pieptului. Gastrita nu face discriminari de varsta si oricine este predispus la aceasta. Stresul cotidian, nelipsit în vremurile noastre, este o cauza din ce în ce mai comuna. În cazul tinerilor însa, aceasta boala trage si un semnal de alarma, caci se presupune ca adolescentii nu sunt expusi unui stres capabil sa duca la aparitia gastritei. Contrar acestei aparente, o fata de 17 ani, are gastrita din cauza stresului. „Am depistat-o în luna mai. Aveam arsuri la stomac, crize de durere în capul pieptului, astfel ca am mers cu mama la un control medical. Banuiam ca am gastrita, însa era nevoie de o parere avizata“, a spus tanara. 

Cauza gastritei? Stresul. „În principal, ma stresez din cauza scolii, a învatatului. Mereu consider ca nu am timp sa îmi fac temele, sa ma pregatesc pentru anumite examene extrascolare, lucrari de control, astfel ca ma stresez. Nu fumez, nu beau, medicamente nu luam pana la tratamentul pentru gastrita, iar mesele erau regulate. Asadar, prin eliminare, ramasese stresul. Medicul a confirmat acest lucru“. Delia a început imediat tratamentul. Cel medicamentos a durat trei saptamani, iar cel alimentar, care a fost strict, doua luni: „Regimul alimentar l-am tinut în primele doua luni de vacanta si nu aveam voie dulciuri, fructe, suc, înghetata, iar pentru mine era ceva devastator. Abia asteptasem vacanta sa ma bucur de înghetata din plin si nu am putut. Important este ca regimul a avut efectul dorit.Mi-am revenit din starea aceea“. Delia înca respecta anumite reguli, caci uneori mai are crize de gastrita: „Nu am voie sa abuzez de dulciuri, sa mananc prajeli si în nici un caz mancare de la fast-food. O data pe saptamana, uneori, fac abstractie de regulile astea pentru ca nu consider ca îmi dauneaza atat de mult“.

Am stat de vorba si cu un specialist pe tema prezentei acestei boli în randul adolescentilor. Medicul spune ca tinerii vin în numar mare pentru a se trata sau a depista gastrita, de oricare fel ar fi ea. Cea mai comuna este provocata de o infectie bacteriena si nu neaparat de stres sau de o alimentatie gresita. „Vin foarte multi tineri la cabinet din cauza acestei afectiuni. Gastrita cea mai comuna în randul tinerilor este cauzata de infectia cu Helicobacter Pylori. Aceasta infectie bacteriana se raspandeste foarte usor: prin apa, folosirea acelorasi tacamuri, absenta unor masuri de igiena esentiale (spalatul pe maini). Daca nu e tratata corespunzator, aceasta produce gastrita, apoi ulcer si chiar cancer gastric“, a declarat gastroenterologul.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img