joi, 28 martie, 2024

Ce inseamna, mai exact, vertij

Distribuie:

Publicat:

Vertijul este acea senzatie ca te invarti chiar si atunci cand stai pe loc. Intensitatea poate fi mica sau atat de mare, incat sa simti ca nu te mai poti tine pe picioare. Fiind mai puternic decat ameteala, vertijul poate provoca si o slabiciune a picioarelor. Exista si o forma mai usoara a vertijului, des intalnita, asemanatoare ametelii, iar simptomele sunt nesemnificative si de scurta durata. Indiferent de intensitatea acestei senzatii, vizita la medic este obligatorie, pentru a exclude o afectiune grava.

Cum se manifesta sindromul vertiginos?

De cele mai multe ori, vertijul apare din senin si dureaza de la cateva minute, la cateva ore. Aceasta senzatie se poate repeta la cateva zile sau la cateva luni. Persoana afectata de sindrom vertiginos sever nu isi poate desfasura activitatile zilnice si are nevoie de tratament care sa amelioreze simptomele.

Desi difera in intensitate de la o persoana la alta, simptomele principale sunt:

senzatia ca obiectele se invart si se distorsioneaza;

greata;

senzatie de voma sau chiar varsaturi;

dificultati de mentinere a echilibrului;

nesiguranta;

senzatia ca nu poti mentine privirea intr-un singur punct;

senzatia ca totul se misca pe langa tine si sub tine.

Cauzele sindromului vertiginos

O problema in urechea interna poate duce la aparitia acestor senzatii neplacute. Vertijul postural paroxistic benign este una dintre cele mai comune cauze ale ametelii. Apare, de obicei, cand in canalul urechii interne se aduna particule de calciu, si afecteaza, in general, persoanele in varsta. Oricine poate suferi, insa, de vertij paroxistic benign. Boala Meniere este o alta afectiune care poate declansa sindromul vertiginos. Specialistii cred ca aceasta problema apare in urma unei acumulari de lichid in urechea interna, insa nu se cunosc cauzele exacte. Atunci cand ametelile sunt produse de Boala Meniere, pacientul se poate confrunta si cu pierderea auzului sau cu tiuit in urechi.

Leacuri din natura pentru vertij

Neuronita vestibulara este o alta afectiune ce poate declansa sindromul vertiginos, potrivit specialistilor de la webmd.com. Boala apare, de obicei, in urma unei infectii virale si provoaca o inflamatie a nervilor din urechea interna care ajuta corpul sa isi mentina echilibrul. 

In cazuri mai rare, sindromul vertiginos poate fi cauzat si de:

migrene;

artrita cervicala – o afectiune ce apare mai ales in randul persoanelor in varsta, dupa o miscare brusca a capului si a gatului ( intoarcere, rasturnare);

circulatia proasta a sangelui – provoaca vertijul in urma irigarii insuficiente a creierului, mai ales a partii care controleaza echilibrul; 

pozitia incorecta a spatelui si afectiuni ale coloanei cervicale;

raul de miscare si raul de inaltime;

consumul de alcool si / sau de droguri.

Cauzele mai rar intalnite ale sindromului vertiginos sunt scleroza multipla, accidentul vascular cerebral, traumatismele craniene si chiar existenta unei tumori a nervilor ce fac legatura intre ureche si creier.  Natura si cauzele vertijului sunt stabilite de medic in urma anamnezei. Neurologul te va ruga sa descrii detaliat simptomele ( cat de des ametesti, cat de mare este intensitatea ametelii, cat dureaza un astfel de episod, daca este insotit si de alte simptome etc.), iti va examina urechea, miscarea ochilor si impulsurile nervoase.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img