joi, 28 martie, 2024

Ce le permite unor oameni la 60 de ani sa ramana tineri, iar altora la 23 sa fie “batrani”?

Distribuie:

Publicat:

Ce le permite unor oameni la 60 de ani, sa ramana tineri, iar altora la 23 sa fie “batrani”?

Nu este nimic mai simplu de a determina varsta cronologica, decat sa deschizi pasaportul si sa vezi data nasterii. Cu toate acestea, varsta din “pasaport” si cea biologica la majoritatea oamenilor nu coincid. Nemaivorbind de varsta psihologica – care, deasemenea nu coincide cu cele doua.

Varsta psihologica – este perceptia de sine, a constiintei, a comportamentului, a starii interioare. Impreuna, toate acestea afecteaza in mare masura, varsta biologica. Cu alte cuvinte, modul in care ne percepem si ne simtim, determina sanatatea, activitatile si aspectul nostru.

MARKERII VARSTEI PSIHOLOGICE:
1. Relatia cu timpul
Primul semn al imbatranirii psihologice – senzatia ca cele mai importante, interesante, tulburatoare evenimente din viata voastra au avut loc in trecut. Ca in viitor nu se va mai intampla nimic si nu va mai trebui sa incepeti ceva. Un om batran psihologic traieste cu amintirile, cel tanar – cu planurile de viitor. In Occident la 50 sau chiar 60 de ani poti incepe o facultate, o afacere, poti merge la dansuri, poti planifica calatorii uimitoare si poti duce o viata sexual activa. Desigur, pentru a face toate aceste lucruri trebuie sa fii sanatos, energic, atragator, adica sa-ti mentii tineretea biologica. Si atunci, daca exista o astfel de necesitate, creierul ii spune corpului – sa ramana in forma.

Pesimismul, lipsa de speranta, lipsa de planificare, rascolirea amintirilor – acestia sunt marker-ii imbatranirii psihologice si catalizatorii ei.

Prin urmare, o reteta efectiva pentru a prelungi tineretea – sa faceti planuri, sa traiti cu viitorul, sa depuneti efort pentru a va dezvolta. Sa fiti optimisti in ceea ce priveste viitorul, sa credeti ca multe lucruri bune si importante in viata urmeaza sa se intample – este un lucru extrem de important pentru a ramane tanar.

2. Raportul catre limitele tale.
O persoana tanara psihologic crede in puterile si posibilitatile sale. Ea intelege ca toate lucrurile frumoase si importante care pot fi realizate in viata- sunt sfera influentelor ei, gradul carora depind doar de dorintele subiectului si alegerea metodelor de actiune. Batranetea psihologica din contra, este legata de sentimentul de limitare si mila pentru sine insusi: “Eu deja nu voi putea inota la 100 metri sau sari cu parasuta – puterile nu mai sunt aceleasi”. Nu trebuie sa va prefaceti ca aveti 20, cand in realitate aveti 50 de ani, nu trebuie sa suprasolicitati organismul fizic. Excesul – este stres, iar stresul – principalul factor al imbatranirii. Da, cu timpul intr-adevar avem mai multe limite fizice, dar acestea sunt legate de varsta noastra biologica. Recunoscand acest lucru, omul tanar psihologic se gandeste astfel: “Da, nu pot face ceia ce faceam la 20 ani, insa acum am mai multe oportunitati, abilitati si aptitudini”.
Stabiliti-va sarcini creative, “scuturati-va” neuronii, invatati limbi straine, calatoriti, faceti sport: este demonstrat faptul ca odata cu inaintarea in varsta, creste eficienta creativa si in unele domenii poti fi chiar mai bun decat la 20 de ani.

3. Gradul de dezvoltare a competentelor emotionale
Inca un marcher al tineretii, legat de dezvoltarea creierului si capacitatii rapide de a se adapta situatiilor de stres – este competenta emotionala. Adica capacitatea de a ne controla emotiile , de a crea legaturi emotionale cu altii, de a vedea partea buna in tot ce ne inconjoara si a nu pierde simtul umorului.

Cu alte cuvinte, competenta emotionala – este capacitatea de a ne pune in locul altor persoane, de a fi recunoscatori, de a trece cu calm prin diferite situatii ale vietii. Stiinta moderna nu o singura data a demonstrat faptul ca oamenii recunoscatori si fericiti traiesc mai mult timp si arata mult mai bine. Aceasta este legat de un sir de procese hormonale si neurochimice, care determina mobilitatea specifica a muschilor fetei si a structurii pielii: oamenii fericiti au alte expresii faciale, in alt mod li se formeaza cutele faciale, au mai putine riduri.

Deci, planificati si deschideti noi pagini in viata voastra, credeti in voi, utilizati din plin resursele pe care le aveti, invatati sa va controlati emotiile, multumiti-va cu ce aveti si bucurati-va de viata. Aceste reguli sunt intotdeauna actuale si garantat prelungesc tineretea psihologica, respectiv si cea biologica si ofera plinatate vietii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img