joi, 28 martie, 2024

Ce ne face cu adevarat fericiti

Distribuie:

Publicat:

Majoritatea oamenilor cred ca schimbarea conditiilor din exterior ale vietii pot fi solutia pentru a fi fericiti. În realitate, astfel ne împlinim doar niste scopuri, avem mai multi bani, devenim faimosi, suntem mai împliniti si ne îmbunatatim viata, dar asta nu înseamna ca suntem si fericiti neaparat.

Calitatea vietii nu depinde de conditia fizica excelenta, de succesul pe care îl avem, de bunurile noastre materiale sau de parerile bune ale oamenilor din jur, despre noi. Acestea toate doar ne ajuta sa ne simtim mai bine. Pentru a fi fericiti este necesar sa avem sentimentul de siguranta.

Prin aceasta întelegem multe aspecte, sa ne bucuram de ceea ce avem, de un mediu mai putin previzibil, pentru ca adevarul este ca o siguranta perfecta nici nu exista. Pentru a nu suferi de vechile stari de anxietate am putea sa ne controlam gandurile, sa fim pozitivi, sa încercam sa înlaturam fricile si angoasele si astfel sa aveam un sentiment de siguranta.

Banii nu garanteaza fericirea, ei doar pot amplifica acest sentiment de fericire (daca exista) prin modul cum sunt folositi. Oamenii nu trebuie sa traiasca doar ca sa faca bani, nu trebuie sa se gandeasca doar la cum sa se îmbogateasca sau la cum sa aiba mai mult succes si mai multi prieteni, ei trebuie sa vada cum sa duca o viata mai armonioasa.

Placerile tin de calitatea vietii dar nu ne aduc fericirea. Trairea placerilor ne ajuta sa ne simtim bine, iar noi credem ca acestea ne fac viata mai frumoasa.

O placere poate fi o mancare buna, gustul ei este foarte bun cand ne este foame. Un gurmand se va bucura întotdeauna de o mancare gustoasa.
O viata sexuala satisfacatoare este si ea o placere.
Odihna este placuta si relaxanta.
O calatorie într-un loc deosebit ne face sa ne simtim bine.
Un sport ne solicita aptitudinile.
O carte buna ne învata lucruri noi, ne ajuta sa ne exprimam mai bine ideile si sa privim viata dintr-o alta perspectiva.
O realizare în munca ne creeaza bucurie.

Toate acestea sunt placeri care ne readuc ordine în constiinta, dar nu contribuie la dezvoltarea psihologica, nu ne fac sa aveam sentimentul de fericire, ci doar sa fim multumiti de realizarile din viata noastra sau de noutate.

Trebuie sa ne educam, sa învatam sa facem în asa fel încat sa aveam bucurie din orice experienta, trebuie sa existe posibilitatea sa transformam chiar si cele mai nesemnificative evenimente din viata noastra în experiente care aduc împlinire si ne ajuta evolutia eului.

Oamenii trebuie sa simta bucuria de a face un lucru asa cum fac de exemplu: coreenii care mediteaza, sahistii care participa la competitii, adolescentii care iau parte la campionate sportive si asa mai departe. Putem trai un sentiment de mare bucurie atunci cand admiram un peisaj minunat, sau cand ascultam o muzica deosebita, etc.

Ceea ce facem ne poate aduce bucurie doar daca este un mijloc care ne dezvolta capacitatile (ex. mentale, intelectuale) si nu devine doar un scop. Trebuie sa desfasuram activitatile cu bucurie deoarece, astfel ne îmbogatim viata cu trairi placute.

Chiar si deprinderile zilnice ne pot intensifica sentimentul de bucurie daca stim sa inventam diversiuni de tansformare a unei situatii plictisitoare în una agreabila, care sa ne îmbunatateasca calitatea unor astfel de experiente. Bucuria de a face un lucru apare la limita dintre plictiseala si anxietate.

Atunci cand concentrarea este completa, cand suntem atat de mult implicati si absorbiti în ceea ce facem încat actiunile noastre devin spontane ajungem sa uitam de noi, sa nu ne mai gandim la nimic altceva, sa ne simtim însufletiti, calmi si multumiti.

O astfel de actiune nu presupune sa reflectam asupra ei (sau sa ne punem întrebari despre necesitatea muncii respective sau despre schimbarea ei), ci sa avansam si sa evoluam ca prin minune.

Cand ne propunem un scop clar si ne implicam total trebuie sa primim si un feedback imediat si astfel ne vom putea simti fericiti sau chiar exaltati.

sursa:bodygeek.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img