joi, 28 martie, 2024

Ce nu ai voie să faci în Joia rea

Distribuie:

Publicat:

Joia din Saptamana Luminata este temuta in popor. I se mai spune si “Joia rea”. Si asta pentru ca ar fi, potrivit credintelor, o zi razbunatoare, nefasta, necurata, daca nu este respectata cum se cuvine. Lumea ii mai spune si “Joia Verde” pentru ca de ea depinde dezvoltarea recoltelor si renasterea naturii. Prima saptamana dupa Paste, cunoscuta si sub denumirea de Saptamana Luminata, are o semnificatie aparte. Potrivit credintei populare, in acest interval, de la Inviere pana la Duminica TomeiRaiul este deschis.

Pe de alta parte, in lumea rromilor, e zi de mare sarbatoare, fiind celebrate, cu fastul caracteristic „Pastile tiganesti”.

Ca sa nu ai parte de probleme, nu se spala si nu se albesc rufele. Nu se lucreaza la camp, ca sa nu creasca iarba pe unde nu trebuie. Nu e bine sa pleci la drum, caci se spune ca exista risc mare sa te ratacesti. Cine munceste in aceasta zi saraceste. Nu se face nimic si pentru a tine departe tunetele, trasnetele, grindina si vijeliile, scrie realitatea.net.

Joia din Saptamana Luminata e o zi in care se cinstesc holdele, gradinile si granele. Cine munceste in aceasta zi aduce asupra casei nenorocul, seceta si daunatorii in livezi.  “Joia Rea”, cum mai este denumita aceasta zi, cere un ritual al mortilor: 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel “sfintita” se varsa apoi in fantana din curte.

Potrivit credintelor, “Joia Rea” este o zi razbunatoare, nefasta, necurata, daca nu este respectata cum se cuvine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img