vineri, 26 aprilie, 2024

Ce nu stiai despre bauturile energizante

Distribuie:

Publicat:

Consumul a 900 de grame de bauturi energizante este asociat cu posibile modificari nocive ale tensiunii si ale pulsului care le depasesc pe cele constatate în urma aportului de cofeina, potrivit unui nou studiu citat miercuri de Reuters, informeaza Agerpres.

Pe piata exista peste 500 de tipuri de bauturi energizante, iar popularitatea lor din ce în ce mai mare a dus la o crestere semnificativa a pacientilor la unitatile de primiri urgente ale spitalelor. Producatorii si amatorii de astfel de produse pretind ca acestea sunt la fel de sigure ca si cofeina, însa nu exista suficiente dovezi care sa sustina acest lucru, mai arata sursa citata.

Un consum de cofeina în doze de pana la 400 de miligrame (circa cinci cesti cu cafea) este considerata în general sigura de catre Agentia pentru Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) a Statelor Unite. Desi, în general, bauturile energizante contin cofeina, putine lucruri se cunosc despre siguranta unora dintre ingredientele asociate, noteaza o echipa de oameni de stiinta într-un studiu publicat în ”Journal of the American Heart Association”.

Pentru a observa ce efecte au aceste substante, cercetatorii au comparat schimbarile la nivelul corpului a 18 persoane sanatoase dupa ce au o consumat o bautura energizanta obisnuita – cu 320 mg de cofeina (cantitatea din circa patru cesti cu cafea), 113 grame zahar, mai multe vitamine B si o combinatie de taurina si alte ingrediente – si o alta avand aceeasi cantitate de cofeina, dar fara celelalte ingrediente.

Sachin A. Shah din cadrul Centrului medical David Grant de la Travis Air Force Base si din cadrul University of the Pacific din Stockton, California, si colegii sai au masurat tensiunea participantilor la studiu si au utilizat electrocardiograma pentru a evalua activitatea inimii timp de 24 de ore dupa ce subiectii au consumat aceste bauturi.

O modificare numita prelungirea intervalului QT, uneori asociata cu dezechilibre ale ritmului cardiac ce pot pune în pericol viata, a fost observata dupa ce a fost consumata bautura energizanta, însa nu si dupa ce subiectii au baut lichidul care continea doar cofeina, noteaza echipa de oameni de stiinta.

Autorii mentioneaza ca mai multe substante au fost retrase de pe piata deoarece determinau schimbari de magnitudine similara.

Bauturile energizante ne pot ucide!

Tensiunea arteriala a crescut cu aproape cinci puncte dupa consumul bauturii energizante si doar cu un punct dupa ce subiectii au baut lichidul care continea doar cofeina. De asemenea, tensiunea s-a mentinut la nivel ridicat sase ore mai tarziu.

Aceste modificari nu sunt îngrijoratoare pentru persoanele sanatoase, sustin cercetatorii, însa pacientii care sufera de anumite boli ar trebui sa fie prevazatoare atunci cand consuma bauturi energizante.

Studii de mai mare amploare sunt necesare pentru a se evalua siguranta celorlalte ingrediente prezente în bauturile energizante pe langa cofeina, concluzioneaza echipa de experti.

”Bauturile energizante contin de asemenea o ‘combinatie energizanta’ care consta în general din stimulenti si alti aditivi. Unele dintre aceste ingrediente (inclusiv taurina si guarana) nu au fost aprobate de FDA ca fiind sigure în alimentatie si putine studii au testat efectele consumului de cofeina asociat cu aceste ingrediente ‘noi”’, a declarat pentru sursa citata dr. Jennifer L. Harris de la Universitatea Connecticut, care nu a fost implicata în acest studiu. ”Pe langa acest lucru, bauturile energizante sunt intens promovate baietilor adolescenti încurajand comportamentul riscant, inclusiv consumul rapid si excesiv”, a mai spus ea. ”Ca urmare, vizitele la camerele de garda ale tinerilor, asociate consumului de bauturi energizante, sunt în crestere”, a completat Harris.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img