sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce nu stiai despre melatonina

Distribuie:

Publicat:

Melatonina ar putea sa fie secretul tineretii fara batranete, sustin cercetatorii. Acest hormon natural are proprietatea de a intari sistemul imunitar, imbunatateste somnul, impiedica radicalii liberi sa imbatraneasca de timpuriu organismul si imbunatateste performantele sexuale chiar si la o varsta inaintata. Melatonina este un hormon natural secretat de glanda pineala (epifiza), o structura de dimensiunea unui bob de mazare, situata in centrul creierului. Secretia de melatonina este maxima dimineata, la primele ore, si scade apoi cu cresterea intensitatii luminii. De fapt, corpul produce melatonina ca raspuns la intuneric. Pentru persoanele care sufera de insomnie, suplimentele cu melatonina sunt somniferul ideal, pentru ca, spre deosebire de somniferele clasice, induc un somn natural, de durata.

Cercetatorii sunt de parere ca exista, de asemenea, o legatura intre productia de melatonina si riscul de cancer. Studiul s-a efectuat pe mai multe femei care lucreaza in schimbul trei, adica de la ora 23.00 pana la rasaritul soarelui, si s-a constatat ca acestea prezinta risc crescut de a face cancer de san. Explicatia consta in faptul ca glanda pineala a acestor femei isi inhiba productia de melatonina prin expunere la lumina artificiala. De asemenea, intreruperea productiei de melatonina s-a constatat ca duce la producerea unei cantitati mai mari de estrogeni in ovare, hormoni considerati raspunzatori de declansarea cancerului de san.

Tot mai multi oameni din intreaga lume folosesc in prezent suplimente alimentare pe baza de melatonina. Se crede ca efectul sau antioxidant protejeaza impotriva cancerului, cataractei si bolilor de inima. Se mai stie ca melatonina ar avea capacitatea de a stimula sistemul imunitar, neutralizand efectul negativ al stresului, medicamentelor si infectiilor.

Imbatranirea organismului este rezultatul oxidarii care are loc la nivel celular. in urma acestei reactii chimice apar radicali liberi, care se acumuleaza producand degenerarea functionala si anatomica a organismului. Se crede ca melatonina impiedica formarea radicalilor liberi. Aceasta opinie este sustinuta deocamdata de studii facute pe soareci. Rozatoarele care au primit melatonina au trait cu 25% mai mult decat cele care nu au primit. Persoanele care calatoresc mult cu avionul au o problema de adaptare a corpului la fusul orar local. Melatonina le ajuta sa se adapteze mai usor la aceasta schimbare, inducand starea de somn dupa lasarea intunericului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img