sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce pensie va primi un român după 40 de ani de muncă. Iată cum se calculează, de fapt, pensiile

Distribuie:

Publicat:

Pensiile vor reprezenta mereu un subiect de actualitate pentru români. În condițiile în care, în această perioadă, are loc digitalizarea dosarelor de pensie, Șeful Casei de Pensii a exemplificat cum vor fi recalculare acestea. Iată ce pensie va încasa un român după un stagiu de aproape 40 de ani de muncă.

Cum se calculează pensiile

Într-un interviu acordat Antena 3, șeful Casei Naționale de Pensii a explicat cum se face evaluarea dosarelor de pensie și care este noul modul de calcul al pensiilor. Concret, cât va încasa lunar de la stat un bărbat care a muncit aproape 40 de ani în România. Cele două elemente luate în calcul sunt stagiul de cotizare (stagii contributive și stagii necontributive) și numărul total de puncte.

Bărbatul a ieșit la pensie în luna februarie a anului 2020 și a realizat un stagiu de 38 de ani o lună şi 20 de zile, având un total de puncte 23.1875.

Acesta are în momentul de faţă un punctaj mediu de 0,8164 care se înmulțește cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1.586 lei si astfel se obține 1.294,81 lei pensia actuală de plată.

Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Toţi am trecut printr-o carieră profesională. La început am avut salarii mai mici, de debutant. După aceea salariile cresc proporțional în funcţie cu modul în care avansăm în carieră, a spus Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Ce spune Ministrul Muncii despre creșterea pensiilor

Ministrul Marius Budăi a purtat discuții cu Banca Mondială cu privire la majorarea pensiilor din România. Acesta a declarat că a găsit un real sprijin în conducerea bordului Băncii Mondiale pentru estul Europei și pentru țara noastră, în ceea ce privește creșterea pensiilor

Ministrul a admis că din cauza valului de scumpiri a scăzut puterea de cumpărare a românilor și încă nu știm ce urmează să se întâmple.

Potrivit spuselor sale, Banca Mondială a înțeles motivul pentru care țara noastră.  are nevoie de sprijin în mediul de afaceri. Ministrul Budăi speră ca până la finalul acestui an să se încheie negocierile cu Comisia Europeană.
Ministrul Muncii a declarat că i-a întrebat pe tehnicienii şi pe comisarii din Uniunea Europeană dacă ar putea trăi cu 200 sau 300 de euro pe lună, cât sunt pensia și salariul minim în țara noastră.

M-am bucurat să aud de la conducerea Băncii Mondiale că vor fi alături de mine, vor fi alături de seniorii acestei ţări în această reformă, a spus ministrul Muncii Marius Budăi la Sinteza Zilei de la Antena 3.

În ceea ce privește vârsta de pensionare la femei, aceasta va crește și va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, undeva prin 2030.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img