sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce pericole ascund indulcitorii folositi de producatorii de bauturi dietetice

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii au descoperit ca sase indulcitori – aprobati pentru folosirea la productia alimentelor si bauturilor in SUA si UE – sunt toxici pentru microbii din intestine. Unul din ele este controversatul aspartam, folosit la Coca-Cola Zero. Cercetatorii din Israel si Singapore au avertizat ca studiile lor ofera „dovezi suplimentare” privind indulcitorii artificiali, care pot dauna sanatatii.

Un microbiom sanatos a fost asociat cu aspecte pozitive, precum reglarea hormonala optima, absorbtia nutrientilor, digestia si un sistem imunitar bun. Dincolo de aspartam, cercetatorii au analizat sucroza, zaharina, neotamul, advantam si acesulfam K (acesulfam de potasiu). Zece suplimente pentru sportivi care contin acesti indulcitori au fost analizati in studiul citat de Daily Mail, publicat anterior de revista Molecules, noteaza gandul.info.

Studiul a fost coordonat de o echipa de la Universitatea Ben-Gurion din Negev si Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore. In cadrul studiilor de laborator, toti cei sase indulcitori au fost expusi la bacteriile regasite de obicei in sistemul digestiv. Bacteriile au fost modificate pentru a contine compusi fluorescenti, care stralucesc atunci cand detecteaza toxine. Cercetatorii au descoperit ca toxinele sunt eliberate cand bacteriile intestinale sunt expuse la indulcitorii artificiali in laborator.

A fost nevoie de 1 mg/ml de indulcitori pentru a transforma bacteria intr-una toxica. Cu cat cantitatea de indulcitor a fost mai mare, cu atat toxinele au fost mai multe, precizeaza echipa condusa de profesorul Ariel Kushmaro. „E dovada suplimentara ca indulcitorii artificiali au un efect advers asupra activitatii microbiale si pot genera probleme de sanatate. Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la intelegerea toxicitatii generate de indulcitori si efectele negative asupra organismului”.

Indulcitorii sunt legati de riscuri privind obezitatea, cancerul, diabetul, migrenele si bolile ficatului. Acestia polueaza deoarece sunt rezistenti la tratamentele de curatare a apei. Profesorul Kushmaro a adaugat ca rezultatele arata cat de daunatori pot fi indulcitorii sintetici pentru mediul inconjurator. Aspartamul este consumat in alimente si bauturi de 200 milioane de oameni din intreaga lume si se regaseste in peste 6.000 de produse. Printre cele mai populare produse se numara: bauturile carbogazoase, guma de mestecat, budincile, cremele, unele vitamine si bomboane pentru tuse. In Marea Britanie, mai multi producatori de bauturi racoritoare au scazut cantitatea de zahar din produse pentru a evita plata unei asa numite „taxe pe zahar”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img