joi, 25 aprilie, 2024

Ce poti sa mai gatesti cu loboda – 5 retete pe care sa le incerci in aceasta primavara

Distribuie:

Publicat:

Loboda este o alta planta care, in aceasta perioada, se gaseste din plin pe tarabele din toate pietele.

De aceea, ar trebui sa profitati la maxim de aceasta, mai ales ca este bogata in glucide, celuloza, proteine, substante minerale (potasiu, fosfor, calciu), acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi. Un alt aspect interesant este ca o portie de loboda contine de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia.

Datorita acestor substante benefice, loboda are actiune depurativa, diuretica, remineralizanta, calmanta si vitaminizanta.

Asadar, iata ce puteti gati cu loboda:
 
1. Zama de loboda rosie cu orez

Mod de preparare
Incepem cu orezul. 5 linguri cu orez se spala, se pun la fiert 15-20 minute. Cand s-a fiert, il clatim cu apa rece, il scurgem de apa si il lasam deoparte.
Intro oala punem uleiul la incins, adaugam ceapa pe care o calim usor, sa fie sticloasa, apoi adaugam frunzele de loboda rosie, spalate in cateva ape, le calim alaturi de ceapa pana se inmoaie, apoi adaugam vreo 3 litri de apa. Lasam zama la fiert, este suficient 10 minute, loboda fierbe repede. Peste loboda fiarta adaugam orezul, lasam ciorba sa clocoteasca, potrivim gustul de sare, inacrim cu otet si dupa 2 clocote stingem focul. Adaugam usturoiul zdrobit cu presa si leusteanul verde tocat. Aceasta ciorbica este usoara, racoritoare, vitaminizanta, daca luam in considerare ptoprietatile lobodei. Puteti servi cu ardei iute, merge de minune langa mamaliga calda.

2. Placinta cu urda si loboda rosie

Mod de preparare
Cernem faina intr-un vas, facem o gropita in mijloc in care punem drojdia, presaram zaharul peste ea si turnam lichidul caldut; amestecam usor; dupa cateva minute incepem sa omogenizam ingredientele si ne punem pe framantat. Adaugam si sarea, framantam pana se desprinde aluatul de degete. Incorporam si uleiul, mai framantam putin. Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam la dospit, cca o ora.
Calim usor intr-o tigaie, ceapa si usturoiul tocate. Loboda, aleasa si bine spalata, o oparim intr-un vas in care clocoteste apa; scurgem bine si o tocam, lejer, cu cutitul. Adaugam loboda si verdeturile tocate in tigaie, peste ceapa si usturoi si mai calim cateva minute. Punem sare si piper, dupa gustul fiecaruia. Intr-un bol batem cele doua oua, adaugam smantana, urda (pe care o zdrobim cu furculita), omogenizam. Potrivim gustul de sare si piper. Compozitia e cremoasa, untoasa.
Adaugam compozitia cu branza peste verzaciunile din tigaie si omogenizam.
Impartim coca in doua, o parte sa fie ceva mai mare decat cealalta. Intindem o foaie de aluat si tapetam o tava cu aceasta. Eu am folosit o forma de tarta, captusita cu hartie de copt. Am avut grija sa acopar cu aluat si marginile formei. Repartizam umplutura si acoperim cu o noua foaie de aluat.
Ungem cu ou batut placinta si o coacem, 10 minute la foc mare si 25-30 de minute la foc mediu. O scoatem cu grija, pensulam usor cu putina apa stratul de deasupra si acoperim cu un prosop.

3.Sarmalute invelite in frunze de loboda rosie

Mod de preparare
,,Sarmalute invelite in frunze de loboda rosie,,.
Pieptul de pasare se macina, ori zdrobit cu blenderul, se amesteca cu orezul spalat si scurs de apa, adaugam oul, condimentele, omogenizam compozitia, apoi in frunze de loboda mai mari, invelim sarmalutele, pe care le asezam circular intro oala, sau cratita. Peste sarmalute punem carnat taiat felii, crengutele de cimbru si marar, adaugam bulionul si apa daca mai este nevoie (sarmalutele sa fie acoperite de lichid). Fierbem sarmalutele la foc mic, aproximativ 30 minute. Se servesc cu smantana, sunt bune cu mamaliguta si ceapa verde.

4. Ciorba de loboda

Mod de preparare

Se inabusa ceapa in putin ulei si cateva linguri cu apa.
Cand s-a inmuiat se adauga morcovul , ardeiul gras
si se completeaza cu apa fierbinte.( 1.5 l)
Cand incepe sa fiarba se adauga orezul.

Borsul se fierbe separat si se spumeaza.

Loboda se spala foarte bine cu apa (fiecare frunza in parte).
Se rup coditele frunzelor si se toaca marunt.

Cand orezul este fiert se adauga loboda si borsul.
Se amesteca bine galbenusul cu doua linguri cu smantana si cu un polonic cu ciorba fierbinte, apoi se toarna in oala. Ciorba va deveni cremoasa si oul nu se va face zdrentze.
Se potriveste gustul cu sare si vegeta.
Dupa ce am pus loboda si borsul mai fierbem doar un clocot -doua si se opreste focul.
Se adauga patrunjelul si leusteanul tocat.

Se serveste rece sau calda cu smantana.

5. Ciorba de loboda cu afumatura si zdrente de ou

Mod de preparare

Puneti la fiert in 3 litri de apa rece afumatura taiata bucati mai mici si 1-2 bucati mai mari.
In timp ce fierbe curatati zarzavaturile, spalati loboda, taiati morcovii, telina si patrunjelul feliute subtiri, tocati ceapa, ardeiul, verdeturile, ceapa verde, taiati loboda fasii si cartoful cubulete.
Intr-o tigaie mai mare sau cratita caliti in putin ulei adaugand pe rand: morcovul, ceapa, celelalte zarzavaturi si legume, la urma loboda (pastrati putina pentru zdrentele de ou). Adaugati putina apa si mai lasati cateva minute pe foc.
Separat fierbeti borsul, 2-3 clocote.
Cand carnea s-a fiert, puneti peste ea in oala zarvaturile calite si borsul si lasati sa mai fiarba 15 minute.
Intr-un castronel amestecati ouale crude cu loboda tocata, 2 lingurite faina, sare, piper.
Dregeti gustul ciorbei cu sare, piper, 1 lingurita de zahar, daca e nevoie, mutati oala pe ochiul mic si puneti cu o lingura zdrentele de ou, avand grija sa nu clocoteasca ciorba, ca sa nu imprastie oul. Stingeti focul si adaugati verdeata tocata.
Se serveste dreasa cu smantana, cine doreste otet pentru acrit si ardei iuti.
Pofta buna.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img