vineri, 29 martie, 2024

Ce riscă polițistul care a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni. Modificare importantă în noul Cod Rutier

Distribuie:

Publicat:

Codul Rutier 2022 vine cu o serie de schimbări importante, multe dintre ele menite să îi facă pe șoferi să respecte regulile, astfel încât circulația rutieră să fie mai sigură pe șoselele din România. Una din măsuri îl vizează și pe polițitul care a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni. 

Foarte multe dintre accidentele rutiere se produc din cauza ignorării regulilor de circulație de către șoferi, motiv pentru care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea modificări majore ale Codului Rutier în anul 2022.

Proiectul de ordonanță este în dezbatere de la finalul anului 2021 și prevede sancțiuni mai dure pentru șoferii care încalcă legea. Ce s-ar putea întâmpla, în acest caz, cu polițistul care a omorât o fetiță pe trecere și care avea permisul obținut în România, dar preschimbat în 2016 în Marea Britanie?

Cod Rutier 2022. Ce se va întâmpla cu permisul polițistului care a omorât o fetiță de 13 ani pe trecerea de pietoni

Conform noului Cod Rutier 2022, polițistul care a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni în cursul zilei de joi, ar putea primi, pe lângă restul pedepsei, și interdicția de a mai conduce o mașină. Care este explicația? Potrivit modificărilor pe care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) le impune, șoferii cu permis străin care încalcă regulile de circulație pot să primi interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, dacă sunt condamnați penal pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României.

Reamintim că această modificare îl vizează direct pe polițistul implicat în accidentul care a avut loc în București, pe trecerea de pietoni, și care a provocat moartea unei fetițe de 13 ani, având în vedere că acesta obținuse permisul de conducere în România în anul 2012, dar l-a preschimbat în 2016 în Marea Britanie, fiind valabil pe bază de reciprocitate cu Uniunea Europeană. 

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la permisul de conducere deţinut de către poliţistul implicat în evenimentul rutier de ieri, facem următoarele precizări: bărbatul a obţinut permisul de conducere în anul 2012, în România; în anul

2016, bărbatul şi-a preschimbat permisul în Marea Britanie; având în vedere Convenţia de la Viena din 8 noiembrie 1968, permisul de conducere este valabil, pe bază de reciprocitate UE”, au precizat autoritățile în legătură cu permisul polițistului.

Cod Rutier 2022. Șoferii care încalcă legea vor fi aspru pedepsiți 

Modificările Codului Rutier 2022 au ca scop prevenirea accidentelor rutiere în România. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) este de părere că dacă sancțiunile din legislația rutieră vor fi înăsprite și dacă vor fi introduse pedepse noi, atunci șoferii vor deveni mult mai responsabili, iar circulația rutieră va fi mai sigură pe străzile din România. 

Conform Codului Rutier 2022, șoferii care sunt agresivi în trafic vor fi aspru pedepsiți. Sunt vizați cei care schimbă frecvent benzile pentru a depăși alte mașini, cei care întorc cu frâna de ajutor sau care folosesc claxonul sau semnalele luminoase pentru a-i determina pe ceilalți șoferi să elibereze banda. Acest comportament agresiv va fi încadrat în clasa a II-a de sancțiuni, ceea ce înseamnă că amenzile vor fi cuprinse între 580 și 725 de lei.  

Vor fi pedepsite de lege și întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens, astfel că șoferii care vor face aceste lucruri se pot alege cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei și cu suspendarea dreptului de a conduce timp de 120 de zile. 

Codul Rutier 2022 prevede ca mersul pe banda de urgență a autostrăzii să fie pedepsit cu amenzi între 1.305 și 2.900 de lei, dar și cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile. 

Șoferii care nu respectă regulile de circulație care se impun la trecerea la nivel cu calea ferată vor avea permisul suspendat pentru o perioadă de 120 de zile.

Acei șoferi care fac depășiri neregulamentare se pot alege cu amenzi de la 870 la 1.160 de lei, iar permisul de conducere le va fi suspendat pentru 60 de zile. 

Modificările Codului Rutier 2022 îi vizează și pe șoferii care conduc cu viteză. Acestora le va fi suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Șoferii trebuie să fie foarte atenți și în momentul în care își parchează mașinile. Cei care nu le lasă „în viteză” sau nu trag frâna de mână pot primi puncte de penalizare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img