vineri, 19 aprilie, 2024

Ce risca persoanele care au burta

Distribuie:

Publicat:

Grasimea abdominala in exces dubleaza riscul de producere a infarctului, chiar daca nu esti o persoana obeza, arata un nou studiu. Cei care au o greutate corporala normala, dar au „burta”, prezinta un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace decat cei care sub obezi, dar nu au sursa greutatii in exces in jurul taliei. 

Cercetatorii au testat ipoteza conform careia oamenii cu o greutate normala, dar cu exces de grasime in zona abdominala au mai multe probleme cardiace decat oamenii cu o greutate normala, dar si cu o distributie normala a grasimii, potrivit gandul.info. 

„Burta” apare atunci cand indexul de masa corporala, reprezentand distributia greutatii in functie de inaltime si care categoriseste persoanele in subponderale, normoponderale, supraponderale sau obeze, esueaza in a fi distribuit corect intre muschi si grasime. 

In studiul derulat in perioada 1997 – 2000 au fost implicati 1.692 de rezidenti americani din Olmsted County, Minnesota, cu varsta de 45 de ani sau peste. Participantilor li s-au facut examinari clinice, fiindu-le masurate greutatea, inaltimea, circumferinta taliei si a coapselor. 

Ei au fost apoi urmariti din 2000 pana in 2016 pentru a se vedea ce probleme cardiovasculare apar in cazul lor. In acest fel s-a observat ca infarctul era frecvent in cazul celor care aveau „burta”. Specialistii recomanda prezentarea la medic atunci cand talia ajunge sa fie mai mare decat coapsele. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img