vineri, 29 martie, 2024

Ce sa consumi mai putin daca suferi de osteoporoza

Distribuie:

Publicat:

Stilul de viata sedentar, fumatul, alimentati, consumul de alcool, problemele digestive, menstruatiile neregulate si modificarile in greutatea corporala pot afecta sanatatea oaselor. O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze niveluri bune de nutrimente care ajuta la formarea oaselor, cum este calciul. Este important totodata sa stim ca alcoolul are un efect diuretic si determina eliminarea nutrientilor importanti, incluisv a calciului prin urina.

Potrivit dr. Marilyn Glenville, specialista britanica in sanatate si nutritie, membru al Societatii Regale de Medicina, cele mai importante alimente care trebuie evitate sunt cele acide. Nutritionistii vorbesc adesea de echilibrul acido-bazic din organism, deoarece o dieta sanatoasa pentru organism trebuie sa fie usor alcalina, sustine dr. Glenville. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi ne indreptam catre partea acida a echilibrului, noteaza adevarul.ro. Cand mediul intern devine prea acid, imprumuta calciul din oase si dinti pentru a neutraliza aciditatea si a corecta echilibrul. Pentru a preveni acest lucru trebuie evitate alimentele prea acide precum carnea si zaharul. Cofeina trebuie si ea eliminata daca in familie exista cazuri de osteoporoza – sau limitati consumul la doua cesti pe zi  sau echivalentul in alte bauturi cofeinizante. Totodata, sunt contraindicate si bauturile carbogazoase pentru ca multe contin acid fosforic.

Un alt lucru important, mai spune specialista britanica, este faptul ca desi produsele lactate sunt indicate pentru prevenirea osteoporozei deoarece contin calciu, branza – desi este o sursa buna de calciu, totodata incurajeaza, de asemenea, si eliminarea lui, fiind mai acida decat laptele. Ceaiul contine atat cafeina, cat si taninuri care pot impiedica absorbtia calciului. Sfatul specialistei este sa se mareasca consumul alimentelor bogate in bor care mareste absorbtia de calciu, precum soia, mere, pere, stafide, brocoli, alune si migdale. Cerealele din tarate la micul dejun trebuie evitate pentru ca sunt alimente rafinate din care cea mai buna parte a cerealelor a fost  elimionata. Contin de asemenea fitati care au un efect de legate cu mineralele cruciale, incluisv cu calciul, impiedicand organismul sa le absoarba.

Se recomanda folosirea xilitorului in locul zaharului, un indulcitor natural care se gaseste in fructe, mai ales in zmeura, capsune, prune, precum si in conopida. Xilitolul are un indice glicemic scazut care nu cauzeaza fluctuatii ale zaharului in sange. Aportul de vitamina D trebuie si el crescut pentru ca aceasta vitamina este esentiala pentru fizarea calciului. Se recomanda consumul de peste gras si oua, precum si petrecerea timpului in aer liber.

Regimul alimentar al persoanelor cu osteoporoza trebuie completat cu efectuarea de exercitii fizice in fiecare zi care sa intareasca oasele si musculatura. Astfel, se recomanda alergatul, urcatul scarilor pe jos, tenisul, dansul, ridicarea de greutati. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img