vineri, 19 aprilie, 2024

Ce sa faci daca alimentezi cu benzina in loc de motorina si viceversa

Distribuie:

Publicat:

E o greseala destul de stupida sa pui benzina in loc de motorina si invers, dar se poate intampla. Daca ai pus deja carburantul gresit in rezervor, iata ce ar trebui sa faci.

In general, este o greseala intalnita mai mult la soferii incepatori, dar mai ales la cei care isi cumpara o masina care are alt tip de motor decat cea precedenta. Din obisnuinta si graba, se poate intampla sa pui tot benzina, pentru ca asa faceai cand aveai autoturismul vechi. Doar ca tu acum ai masina diesel. Sau invers.

In Marea Britanie sunt de-a dreptul ridicol de multe cazuri in care soferii si soferitele gresesc carburantul – cam la fiecare trei minute, un englez sau o englezoaica face plinul cu ce nu trebuie. Sunt cam 150.000 de cazuri in toata tara anual.

Ce faci daca ai pus benzina in loc de motorina la o masina diesel

Este, de departe, cel mai urat scenariu. Benzina este extrem de nociva automobilelor diesel, iar daca ai umplut rezervorul astfel, tocmai ti-ai facut singur o problema mare si…costisitoare.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa NU pornesti motorul. Asta e valabil pentru cazul in care iti dai seama la timp ca esti cu capul in nori. Nu trebuie sa pornesti motorul pentru ca altfel, declansezi circuitul combustibilului gresit in sistem si atunci se complica situatia.

La masinile diesel, motorina actioneaza si ca un lubrifiant, in timp ce la motoarele pe benzina, aceasta actioneaza ca un solvent. De asemenea, benzina poate afecta in mod iremediabil intreaga retea de combustie.

Fara un carburant care sa asigure lubrifiere, circulatia benzinei cauzeaza frecare, afectand injectoarele de presiune.

Daca, insa, ai observat greseala la timp si ai pus foarte putina benzina, continua sa faci plinul cu motorina, carburantul corect. La un amestec de 5% benzina si 95% motorina, este putin probabil sa se defecteze ceva la masina pentru ca primul combustibil se va pierde in marea masa a celui de-al doilea.

Urmatorul pas este sa anunti personalul statiei respective si sa-i indrume pe ceilalti clienti din spatele tau la alte pompe. Daca ai facut plinul la diesel cu benzina, masina nu mai trebuie sa porneasca de acolo. Trebuie dusa direct in service.

Ce faci daca ai pus motorina in loc de benzina

Daca ai o masina pe benzina, dar tu pui motorina, situatia nu e chiar atat de dramatica precum in cazul precedent, dar nici n-ai facut o capodopera. In functie de cat combustibil gresit au pus, sfaturile sunt aceleasi.

NU porni motorul daca ai pus cativa litri de motorina fara sa-ti dai seama. Daca pornesti motorul, bujiile si sistemul de alimentare cu combustibil vor fi acoperite cu motorina, ceea ce va duce la incendiu si la degajare de fum prin esapament. In cel mai bun caz, motorul nu va porni sau se va opri.

Evident, contacteaza telefonic o firma de tractari sau direct reprezentanta masinii, ca sa fii sigur ca nu faci o prostie si mai mare.

Prin urmare, cel mai important este sa nu pornesti motorul in ambele cazuri. Alternative nu prea ai. Daca ti s-a intamplat, n-ai tinut cont de aceste sfaturi si, totusi, n-ai avut probleme (dar e greu de crezut ca nu), esti doar norocos.

Din fericire, este extrem de greu sa confunzi cele doua duze, iar benzinarii lipesc pe pompe tot felul de indicatoare vizibile si explicite. N-ai cum sa gresesti. Sau nu?…

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img